Србија

НЕЗАПАМЋЕН СЛУЧАЈ У СРБИЈИ: Преминуо Лав, дечак чији је отац гладовао чекајући лек за сина

Преминуо је двогодишњи дечак Лав Поповић, који је боловао од леукемије и већ два месеца се борио за живот на одељењу интензивне неге у болници у Новом Саду. Прича о малом Лаву, скренула је пажњу јавности након што је његов отац Немања Поповић започео штрајк глађу испред Министарства здравља јер, како тврди, његовом сину није допуштено да прима експерименталну терапију канабиоидима без ТХЦ-а, која би му спасила живот.

Вест о смрти дечака за Нова.рс потврдио Лавов отац немања, као и Младен Николић, коаутор Закона о психоактивним контролисаним супстанцама. Он се заједно са дечаковим оцем борио да Лав добије лек.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Даница Петровић из удружења “ИРКА” рекла је за Нова.рс да је овај случај незапамћен у Србији.

„Мени је јако чудно све ово. Није да нам је власт икад дала зелено светло, али то је иста она власт као и пре осам година. Званично канабис није легализован нити признат у Србији, али увек се жмурело на једно око што се тога тиче, бар строго у медицинске сврхе. Дешавало се да људи које познајем лично по болницама на ноћним сточићима држе уље канабиса, доктори виде и само скрену поглед. Зато је сад чудно што су дозволили да једно дете од свега две године које је могло да се спасе, није спасено њима на душу. Осам година колико сам ја овде то се десило није“ наводи Даница.

Дечаков отац је раније у потресној изјави за Н1 навео, да би терапија помогла детету и олакшала болест, али да лекари не пристају на примењивање исте уколико, како каже, лек нема етикету – односно да је регистрован у Србији.

Лав је умро у дану када се очекивао споразум између минситара здравља Северне Македоније са српским министром здравља Златибором Лончарем, а који би омогућио да тај лек стигне у нашу земљу и да буде званично регистрован.

Иначе, отац маленог Лава није се одвајао од синовљеве омиљене играчке, која је стајала и на столу током преговора.

Како је за Нова.рс рекао Николић, играчка лав биће симбол борбе, а ова играчкица била је живот дечака на столу државе која га је одбила.

Вест да је малени лав преминуо објавила је на свом Твитер налогу и Иницијатива Не давимо Београд.

Извор: Нова