Србија

СКАНДАЛ У БЕОГРАДУ! Инвеститор од града купио читаву улицу, па зазидао комшије (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Невероватан, бизаран случај догађа се ових дана на београдској општини Звездара! Град Београд продао је својевремено земљиште у делу Гламочке улице на јавној лицитацији власнику фирме за технички преглед, као да је њива 3. класе, док је општина Звездара власнику те парцеле издала дозволу за подизање ограде, он је ограду подигао и практично зазидао своје комшије у њиховој рођеној кући.

Део Гламочке улице којом се прилазило кућама на броју 15, али и оним које се воде на Улицу Ребеке Вест, зазидан је, а цела улица изгледа као некакво дивље градилиште. Међутим, напротив, иронија је у томе што власник парцеле за све то има уредне папире?!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник општине Звездара Владан Јеремић уверио се у овај бизаран случај на лицу места и обећао да ће ограда бити срушена, што се неколико сати касније догодило, али делимично.

– Једно је закон, друго је живот! – закључио је Јеремић видевши ситуацију на лицу места.

Кад се пробудите зазидани

Према речима Бојане Самарџић, која је рођена у Тимочкој улици број 15, већ две године покушава да изађе на крај са комшијом који је власник предузећа за техични преглед возила „Моторино“, како би се договорили око земљишта на коме је улица и једини прилаз њеној кући, а које је ова фирма купила.

Како каже, ситуација је кулминирала кад је према новом закону о техничком прегледу објекат у коме је „Моторино“ то до пре месец дана радио, постао неадекватан. Тако је пре пет дана породицу Самарџић затекла зидана ограда испред капије, чиме се старијим члановима онемогућио излаз из дворишта, а остао је заробљен и паркиран аутомобил.

Као власника спорне парцеле и предузећа комшије из Гламочке наводе Вању Мирковића, али како кажу, све се води на његову супругу Наташу, док је је екипа „Блица“ дошла до податка да је од 2019. године власник „Моторина“ Милан Марковић. Парцела се води на предузеће.

У дворишту су три куће, у којима живи десетак станара, чланова породице Самарџић. Како Бојана објашњава, њен отац се доселио 1961. и изградио породичну кућу.

Док су Самарџићи потпуно одсечени овом оградом, за комшије у суседним двориштима, „Моторино“ је обезбедио излаз на другу страну. Наиме, срушен је зид и бетониран прилаз до суседних дворишта. Тај зид припада парцели на којој живи 24 становника, а који су за трен остали без улице.

Овом ситуацијом је погођен и свештеник у пензији Ратко Николић, који је како каже, 2000. године издејствовао у „Путевима Србије“ да се улица асфалтира, како прилаз њиховим кућама не би био земљани пут, већ онакав како приличи једној метрополи у 21. веку.

– Хоћемо ли рушити на Преображење Господње? – пита се свештеник, гледајући у новонастали зид висине метар и по.

Он је рекао да ће сам срушити зид и да неће дозволити да га по старе дане неко зазида.

– Призренски сам ученик, годинама сам помагао гладне на Косову и Метохији, па ми није јасно одакле некоме са Косова 300.000 евра, колико власник каже да је платио парцелу, а знам да је из тих крајева? – упитао је Николић, напоменувши да не верује ни властима ни бахатом комшији.

Милка Самарџић чека на операцију кука, тешко се креће и откако је започета изградња ограде, није изашла из дворишта. Међутим, највише се брине за унуку.

– Она се расплакала кад је видела зид и питала како ће у школу – каже Милка, објашњавајући да девојчица има Даунов синдром.

„Једно је закон, друго је живот“

Како је екипа „Блица“ сазнала од председника Опшине Звездара Владана Јеремића и запослених у сектору за легализацију објекта на тој општини, међу објектима који су зазидани, већина није легализована, док је власник предузећа за технички преглед возила „Моторино“ легално од Града купио земљиште, а од Општине добио дозволу за подизање ограде.

Како су нам објаснили, према папирима ситуација је „чиста“. Према закону, морали су издати дозволу, док за излазак на терен немају овлашћење јер је, наиме, предата документација уредна, а ни према папирима се није могло наслутити да ће неко бити зазидан.

– Једно је закон, друго је живот! – закључио је Јеремић видевши ситуацију на лицу места. Он је са неколико запослених у тој општини дошао код породице Самарџић, како би се пронашло решење за ову невероватну ситуацију.

Јеремић је обећао да ће сигурно део ограде која је затворила прилаз кућама у Гламочкој 15 бити срушена, што се неколико сати каније догодило. Међутим, станари и даље нису задовољни, јер је срушен само део зида који је уз капију броја 15, док је преостали део зида нетакнут.

Бојана Самарџић из те куће замолила је да се остатак ограде одвоји макар један метар, како би и друге комшије барем пешке могле да приђу својим домовима.

Прво се одазову новинари, а потом инспекција

Бојана Самарџић каже да се грађевинској инпекцији обратила прво писмено, на шта није добила одговор, а потом усмено, када су јој рекли да се јави у петак, па ће видети да неко оде на терен.

Међутим, Бојана се обратила медијима који су одмах послали новинаре на терен и пустили вест у јавност, те је већ сутрадан испекција изашла на терен и затоврила градилиште јер није издата пријава радова.

– Питала сам инпектора да ли је дошао по мојој пријави, а он је одговорио да није – препричала је Бојана, додавши да инспекција не би ни дошла да прича није завршила у медијима.

Из Града Београда речено нам је да је ово случај Општине Звездара, а до овог момента, нисмо успели да ступимо у контакт са власником предузећа „Моторино“.

Извор: Блиц