Свет

СВЕТ У ШОКУ! Американци тврде: Лига зликоваца предвођена Русијом и Кином изазваће “Трећи светски рат” а почеће овде…

Џејмс Холмс, шеф Одсека за поморску стратегију Америчке поморске академије, уверен је да Трећи светски рат неће започети у Европи, као два претходна.

Он верује да ће се то догодити у азијско-пацифичком региону. Стручњак потенцијалну претњу човечанству види у савезу Русије и Кине, који упоређује са „дослухом“ СССР -а и Немачке непосредно пре почетка Другог светског рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводно, западни свет се можда плаши руско-кинеског савеза, а затим ће Јапан бити „сломлјен“ попут Полјске 1939. Како не би ушао у сукоб са Пекингом и Москвом, Вашингтон ће наводно жртвовати Јапан, али то ће само бити почетак сукоба.

Амерички војни стручњак изјавлјује да ауторитарност диже главу у савременом свету. Режими ауторитарне природе, према његовом мишлјењу, постоје у Ирану, Северној Кореји, Кини и Русији.

Холмес их назива “лигом зликоваца”, истичући да могу да направе савез са цилјем да се супротставе демократијама и остваре њихове агресивне тежње.

Русија и Кина имају нуклеарно оружје и његово одсуство из Јапана, према стручњаку, један је од најважнијих ризика за Токио. Сједињене Државе, не желећи нуклеарни рат, могу дозволити Пекингу и Москви да „прогутају“ јапанска острва, где ће избити Трећи светски рат.

Зашто Русији или Кини треба да заузму Јапан није сасвим јасно. Пренаселјено острво Јапан са оскудним природним ресурсима, тешко да је од интереса за државе са већим и много богатијим минералним богатствима.

Једино што може изазвати сукоб са Јапаном је агресивно понашање самог Токија, који поставлја територијалне претензије према Русији и Кини и покушава да се меша у политику Пекинга према Тајвану.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs