Србија

ЗАВРШЕН ДРУГИ САСТАНАК ОКО НОВОГ МИНИМАЛЦА: Влада изашла са овом цифром

Чланови Социјално-економског савета (СЕС), послодавци, синдикати и представници Владе Србије ни данас нису постигли договор када је у питању повећање минималне месечне зараде за 2022. годину, сазнаје Блиц Бизнис.

– Влада је данас изашла са цифром да минимална зарада буде 35.012 динара месечно, а цена радног сата 201,2 динара. Ипак, коначног договора са синдикатима није било. Нови састанак заказан је за петак – каже наш извор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца, који је на састанку представљао послодавце потврдио нам је да данас договора око минималца који би важио за наредну годину није било .

– У петак очекујемо нове разговоре. Видећемо шта ће тада рећи синдикати. За сада имамо понуду Министарства финансија од 35.012 динара месечно – потврдио нам је Атанацковић.

Преговори се настављају у тренутку када је минималац 32.000 динара, минимална потрошачка корпа 39.000, а просечна пензија непуних 30.000 динара. Настављају се и у тренутку када се полазни ставови све три поменуте стране разликују и до 10.000 динара.

Као и раније и сада синдикати траже највише – и до 43.000 динара, држава нуди нешто више од 35.000, а послодавци и овај пут тврде како јесу за раст минималца, али уз услов да им држава смањи оптерећења на зараде.

Послодавци су тако и сада остали при становишту да минимална цена рада за идућу годину буде око 34.000 динара, али и да би пристали на већи минималац уколико их држава ослободи одредјених парафискалних намета.

За две деценије колико постоји Социјално-економски савет, синдикати и послодавци су се само једном – 2017. године – усагласили око повећања минималне цене рада. Осталих година, због изостанка договора одлуку је, како закон и предвиђа, доносила Влада.

Јединствен случај имали смо 2011, када је тадашња Влада минималац повећала не само више од тога што су послодавци нудили, већ и више од онога што су синдикати тражили.

Извор: Блиц