Србија

ДЕЧАКА ИЗ ШИДА СПРЖИЛА СТРУЈА: Његово тело у пламену гасили другари, доктори затекли ужас

Петнаестогодишњи С .Л. који је у понедељак увече у Шиду повређен док се пењао на вагон воза и даље је у тешком стању и лекари се боре да му спасу живот, а како сазнаје ’’Блиц’’ услед струјног удара задобио је тешке опекотине на око 60 одсто површине тела.

Др Анђа Росић из шидске Хитне помоћи каже да је њихова екипа изашла на место несреће у рекордном року и тамо затекла петнаестогодишњака у пламену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наша екипа затекла је дечака како лежи поред стајаћих вагона. Био је у том тренутку у пламену, који је одмах угашен и пружена му је прва помоћ на лицу места. Дечак је био у свесном стању са опсежним опекотинама због чега је одмах пребачен у Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду – објашњава др Росић.

У Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине кажу да је стање повређеног дечака изузетно тешко те да је и даље у животној опасности.

– Дечак је задобио тешке опекотине на око 60 одсто површине тела. То су изузетно тешке повреде тако да је његово стање и даље веома тешко и неизвесно и животно је угрожен. Смештен је на Одељење интензивне неге дечије хирургије и под сталним је надзором лекара који се боре за његов живот – кажу за ’’Блиц’’ у Институту.

Подсетимо, С.Л. је повређен у понедељак око 20 часова у Шиду приликом пењања на вагон теретне композиције која је стајала на пружном прелазу недалеко од Вашице. Полиција је извршила увиђај на месту несреће и инцидент је пријављен надлежном јавном тужилаштву које је утврдило да је реч о несрећном случају без било каквих елемената кривичног дела.

– Повређени дечак је са два другара дошао на станицу око 19.30 часова и шетали су се око паркиране композиције теретног воза. Из пуке радозналости и несмотрености С.Л. је покушао да се попне на један од вагона и ’’упао’’ у струјни лук а да није ни додирнуо жице контактне мреже. Дошло је до струјног удала и према речима другара видео се бљесак. Повређени дечак је пао са вагона а одећа му се запалила. Другари су покушавали да је угасе али безуспешно јер нису вични томе. Ипак су дали све од себе да спасу другара. Један од њих је одмах позвао Хитну помоћ и на срећу лекарска екипа је стигла у рекордном року и пружила прву помоћ повређеном другару – прича за ’’Блиц’’ извор упознат са током истраге овог немилог инцидента.

Додаје и да су приче о томе да је до инцидента дошло зато што је повређени дечак хтео да направи селфи на вагону неосноване у шта су се уверили кроз разговор са породицом и другарима С. Л.

– Чиста радозналост или несташлук. Назовите то како хоћете али је свакако несмотреност дечака довела до инцидента – закључује наш саговорник.

„Инфраструктуре железнице Србије“: Најчешће страдају тинејџери

У предузећу ’’Инфраструктуре железнице Србије’’ кажу да је до инцидента у Шиду у 2021. години било пет несрећа на нашим пругама а да је у периоду од 2016. године од струјног удара на пругама преминуло 12 особа. У 31 несрећи која се догодила у овом петогодишњем периоду, тешко су повређене 22 особе. Последња у низу догодила се у Параћину 25. јула када је од последица струјног удара преминуо петнаестогодишњи М.В. а пре тога иста судбина задесила је Б. А. (20) који се у мају ове године попео на вагон у Руми и страдао на лицу места. Из ’’Инфраструктуре железнице Србије’’ кажу да најчешће страдају младе особе старости 14, 15 и 16 година. Како кажу, струја у контактној мрежи је толико јака да није потребно да се додирне жица, већ је довољно само да се уђе у струјни лук, који може бити удаљен и по неколико метара од мреже.

Извор: Блиц