Србија

Грађанима Србије већ је забрањен улазак у ове земље, а ускоро би та листа могла да буде проширена! ЕВО ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ!

Трећа доза вакцина против коронавируса биће једна од кључних услова за будућа путовања наших грађана у иностранство!

Многе земље, међу којима је и Грчка, озбиљно разматрају да ускоро ограниче улазак у земљу свима којима је од вакцинације са две дозе прошло 270 дана или девет месеци. Како преносе грчки медији, светске студије показују да многима опада ниво заштите од вакцина после девет месеци. Зато ће за будућа путовања у иностранство бити неопходна трећа доза.

Нова правила

Хрватска је међу првим земљама која је држављанима Србије забранила улазак ако је од друге дозе вакцине прошло више од 270 дана. Тако да они који су се вакцинисали у јануару или фебруару ове године већ не могу да путују ако нису примили трећу дозу.

Од јуче грађани Србије више не могу да путују у Бугарску иако су вакцинисани или имају ПЦР тест! Одлуку је донела Влада Бугарске због све већег броја заражених у нашој земљи. Како је саопштено у Софији, држављани Србије могу да користе Бугарску једино у транзиту, и то без задржавања, ако путују даље за Грчку или Турску.

И многе друге земље разматрају или тоталну забрану уласка за држављане Србије или пооштравање критеријума. Немачка нашим грађанима забрањује улазак ако су вакцинисани кинеском „синофарм“ и руском „спутњик В“ вакцином. У ту земљу не могу да уђу ни они коју су као трећу дозу после кинеске и руске вакцине примили „фајзер“ или „астра зенеку“.

Услови се мењају

Да се услови за улазак у европске земље често мењају, потврђује и препорука на сајту Министарства спољних послова, које саветује грађанима да се детаљно информишу пре него што крену на путовање.
– Напомињемо да, и поред редовног ажурирања листе, у међувремену може доћи до промена, те стога саветујемо да за информације о условима путовања у одређену земљу контактирате дипломатско-конзуларно представништво те земље у Београду – кажу у овом министарству.

Нема српских туриста

У Асоцијацији туристичких агенција „Јута“ кажу да више немају заинтересованих туриста за летовање у Бугарској.

– За ову дестинацију је прошла сезона, тако да се нико није јавио агенцијама да би летовао тамо – кратко је рекао Александар Сеничић, директор „Јуте“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс