Регион Србија

Хрватски медији шокирали регион: Србија предњачи, ово је наоружање које је Вучић набавио

Загреб — Према истраживњу портала „Global Firepower“ (GF), Србија предњачи над Хрватском када је реч о наоружању, пише хрватски портал 24сата.

Идеја „српски свет“ није новост, иако је изненадила цео регион пише портал и додаје издатке за наоружање Србија правда тиме да се све земље у окружењу убрзано наоружавају, иако су под колективном заштитом НАТО-а.

Према ГФ индексу Србија заузима 61, а Хрватска 63 место. Пре четири године Хрватска је била 68, а Србија 89. С друге стране стално се истиче да ће по БДП Србија догодине престићи РХ. Србија има преко 32 хиљаде војника, распоредјено у две гране – Копнену војску и Ратно ваздухопловство и противваздушну одбрану наспрам упола мање у Хрватској војсци”, пише порта.

У тексту „Стратегија обране ‘српског света’: Ово је наоружање које је Вучић набавио из иностранства“, наводи се да је Србија највише уложила у набавку опреме ратног ваздухопловста (РЗ) и противаздушне одбране (ПЗО).

Од Русије су, кажу, набављени моћни хеликоптери, четири борбена хеликоптера Ми-35М и три борбено-транспортна хеликоптера Ми-17В-5 (уз два нова из 2016.) и од Немачке пет АирБус вишенаменских хеликоптера Х-145М, сви медју најбољим у класи.

„Ратно ваздухопловство Војске Србије данас је без сумње једно од најснажнијих у региону“, констатује портал.

Напомињу и да Србија располаже са 14 авиона МиГ-29, 11 једноседа и три двоседа, прецизније једном ескадрилом.

Констатују истовремено да то није дољно за озбиљно ратовање, него само, како кажу, за одржавање способности.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг