Србија

Стигло упозорење! СПРЕМИТЕ СЕ И ЗА ОЛУЈНЕ УДАРЕ! Ево кад нам стиже драстична промена времена

Врело лето је иза нас, а јесен ће нам ускоро закуцати на врата. Према најавама метеоролога, киша и промена времена стижу нам већ у петак.

Ђорђе Ђурић, метеоролог најављује да ће и данас бити летњи дан, са температуром до 33 степени.

– Током дана биће претежно сунчано, уз повећање облачности према крају дана, а на југозападу ће бити услова и за локалне пљускове са грмљавином. Максимална температура у четвртак биће у већем делу Србије и преко 30 стеопени, понегде и до 33, што су температуре знатно изнад просека за ово доба године – каже Ђурић.

Међутим, према његовим речима, синоптичка ситуација промениће се већ у петак.

– Током петка ће се преко централне Европе даље према истоку премештати циклон, а у склопу њега и хладни фронт. Под утицајем овог циклона у петак ће у Србији бити променљиво облачно, али и даље топло, понегде са локалним пљусковима са грмљавином. Максимална температура од 24 на северозападу до 32 степена на југоистоку Србије. У петак после подне до северозападних, а крајем дана и током вечери и преко осталих предела Србије доћи ће до продора хладног фронта са кишом, пљусковима и грмљавином, а појачан југозападни ветар биће у скретању на јак северозападни, при продору хладног фронта пролазно су могући и олујни удари – објаснио је он и додао:

– Током викенда циклон из централне Европе преместиће се изнад источне, а са њим и хладни фронт, па ће над Србијом у суботу преовладавати северозападно струјање, уз даљи прилив свежије ваздзшне масе са севера. Биће умерено до претежно облачно са кишом, пљусковима и грмљавином. У недељу знатно више сунца током дана, уз слабе јужне ветрове. Ипак, пред крај дана и током вечери уследиће продор новог хладног фронта са пролазном кишом и пљусковима. Максимална температура биће током викенда од 22 на северу и западу до 28 степени на југу и на истоку Србије. Следеће седмице променљиво, уз максимане температуре мање-више око 20 степени.

Како је Ђурић најавио, последњи дани календарског лета бити увод да смо на корак до јесени.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс