Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! „Мађарска ће међу последњима напустити ЕУ“

Фото: Јутјуб

Будимпешта — Будимпешта и Варшава препиру се са Бриселом око различитих питања – од ЛГБТ права до медијских слобода.

Мађарска мора остати чланица Европске уније како би осигурала приступ свом јединственом тржишту, рекао је у петак премијер Виктор Орбан, додајући да ће његова земља бити међу последњима који ће напустити Унију ако се икада распадне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европска комисија покренула је судски поступак против ове две чланице због, како кажу, дискриминације геј заједнице.

Конзервативни националиста Орбан рекао је да за Мађарску, нето прималац средстава ЕУ, главни разлог останка у ЕУ није новац који долази из Брисела.

„Ако погледате целу годину, из Брисела добијамо више новца него што плаћамо, али ако одузмете количину новца коју западне (компаније) извлаче из земље (Мађарска) сваке године, салдо је негативан“, рекао је Орбан за јавни радио.

„ЕУ нам је важна јер Мађарској даје тржиште“, додао је он.

„Морамо се заузети за ЕУ ​​и остати у њој. Зато кажем да ћемо, без обзира на проблеме, бити међу реткима који ће остати у Унији ако икада нестане“, објаснио је мађарски премијер.

Орбан је увео стопу пореза на добит од 9 посто како би привукао велика улагања у аутомобилску индустрију и производни сектор, што је довело до економског раста и веће запослености.

Мађарски премијер рекао је да очекује већи економски раст од 5,5 одсто ове године, отварајући пут мерама за подршку кључним гласачким групама уочи парламентарних избора следећег пролећа, који ће, према тренутним анкетама, бити неизвесни.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист