Србија

УЖАС: Цела школа у Београду заражена короном, сви прелазе на онлајн наставу

Девета београдска гимназија „Михаило Петровић – Алас“ прешла је у понедељак у потпуности на онлајн наставу која ће трајати 10 радних дана. Разлог томе је број заражене деце корона вирусом којих је укупно око 70, и има их у 90% одељења.

– Школа, односно ђаци и наставници су у изолацији две недеље и од понедељка настава се одвија онлајн. Изоловали смо децу и наставнике пошто имамо доста оболелих, па да би смо пресекли трансмисију вируса, одлучили смо се на овакав корак – каже Ева Аћимовић, секретар школе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она објашњава да је због повећања броја оболеле деце током прошле седмице у петак цела једна цела смена ученика прешла на онлајн, а затим је након хаотичног викенда прешао и остатак одељења.

– Већ смо имали у среду, четвртак и петак искључено четири одељења једне смене, па је једна смена већ од четвртка била у изолацији. Међутим, за викенд је било катастрофа. Тако да мислимо да ће ових 10 календарских дана бити савршени да се вратимо после у добром броју – каже секретар Девете београдске гимназије.

Како сазнајемо, нису сва одељења ове школе имала оболеле, али су свакако испунили услов који школска управа налаже.

– Немамо баш у сваком одељењу оболеле, али онај број који тражи школска управа, два оболела у једном разреду имамо у 90 % одељења. Имамо негде око 70 ђака да су баш они сами позитивни, а да не говоримо колико је оних који имају неког оболелог у породици или њиховом окружењу. Поред деце ту су и четири професора заражена и двоје који чекају резултат – закључује секретар Ева Аћимовић.

Велики број одељења на онлајн настави

Масовно заражавање деце корона вирусом довело је свакодневног повећања одељења који са редовног наставног програма прелазе на онлајн наставу.

Већ сада четвртина ђака у Србији, у 40 од 161 локалне самоуправе, је на онлајн или комбиновану (делимично онлајн) наставу, а до када ће трајати зависиће од епидемиолошке ситуације у земљи.

Попуштање мера за школе се чека

Кризни штаб је предложио да се ипак самњи критеријум по коме се процењује прелазак на онлајн наставу, међутим тај предлог још увек није званично усвојен.

– Предлог дела Кризног штаба је да се релаксирају мере када су један или два ученика заражени – да у том случају цело одељење не прелази на онлајн. Како је на Кризном штабу константовано, школе су се и до сада показале као безбедно место – изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић након седнице Кризног штаба одржане у суботу 11 септембра.

Извор: Блиц