Свет

Ово ће разбеснети све! Људи остају без ковид потврде: Она је карта за јавни живот у земљи, али су услови неумољиви! ВЛАДА ЈЕ ПРЕТЕРАЛА?

Многи Израелци данас остају без такозване зелене проуснице, односно потврде о вакцинацији против коронавируса. Нова потврда могу добити под условима који су у Израелу прилично контроверзни.

То је карта за јавни живот у Израелу – зелена пропусница. Без QR кода на паметном телефону нема уласка у ресторане, спортске објекте, институције културе и универзитете. Првобитно је ова зелена пропусница добијена након примања друге дозе вакцине. Али од 3. октобра више не важи, пише Дојче веле.

Нови потврда о КОВИД-у може се добити само ако је примљена трећа доза вакцине или ако је друга доза примљена у посљедњих шест месеци. У супротном, потребно је тестирање. Ово правило се не односи само на децу млађу од три године.

У Израелу је тренутно 35 посто људи примило трећу дозу вакцине, а 60 посто другу. Процењује се да би од недеље милиони Израелаца, од укупно 9,4 милиона становника, могли остати без зелене пропуснице – међу њима и многи наставници и професори. А без те потврде приступ школама није дозвољен. Тако се не третира ниједна друга грана, критикује директор синдиката наставника и захтева прелазни период како би се васпитачи могли вакцинисати.

Звика Гранот, имунолог са Хебрејског универзитета у Јерусалиму, сматра да није поштено одузимати зелену карту онима који су два пута вакцинисани, пише Дојче веле.

– Шокантно је колико брзо људи одустају од онога што сматрамо основним грађанским правима“, каже он и додаје да, по његовом мишљењу, то треба разликовати према старости:

„Имунолошки систем младе особе знатно је бољи од имунолошког система старије особе и стога се иста стратегија вакцинације не може применити на све.“

Гранот верује да ће нова правила за добијање зелене пропуснице смањити спремност становништва да се вакцинише.

Али Надав Давидович, директор Института за јавно здравље Универзитета Бен-Гурион и саветник израелске владе, истиче да се зеленом пропусницом не ради о присиљавању људи на вакцинацију. Сврха тог документа није заштита само појединаца, већ читаве популације и одржавање јавног живота што је могуће отворенијим, објаснио је он. Стратегија израелске владе је „вакцинација уместо затварања“, упркос великом броју заражених.

– Трећа доза вакцине показује деловање – каже Давидович.

Он указује на податке који показују да људи са трећом дозом имају педесет пута већу заштиту од тешког тока болести од оних који нису вакцинисани и десет пута већу заштиту од оних који су другу дозу примили пре више од шест месеци. Подаци израелског Министарства здравља показују да и трећа доза смањује ризик од тешког тока болести код младих људи, додаје Давидович.

Он сматра да је исправно користити ново правило за мотивисање Израелаца старијих од дванаест година да се вакцинишу. Али истиче да мере треба да буду сразмерне и да за активности са мањим ризиком од инфекције, попут одласка на отворени базен, зелена пропусница не би требало да буде обавезна.

Са седмодневном учесталошћу од преко 700, Израел је последњих месеци први по броју новозаражених на свету. У међувремену, ширење делта варијанте вируса је успорено и све је мање тешко болесних људи. Највећи број пацијената са КОВИД-19 у болници су они који нису вакцинисани.

Новим правилом зелених пропусница, премијер Нафтали Бенет охрабрује грађане да се вакцинишу, јер по сваку цену жели да избегне ново закључавање, иако га многи критикују због начина на који то ради.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW