Здравље

Ово морате знати! ПОЈАВИЛИ СЕ ЧУДНИ СИМПТОМИ КОРОНЕ! Јављају се на једном делу тела и могу бити јако непријатни!

Делта варијанту инфекције корона вирусом прате и неке друге промене, сем кијавице, главобоље, бола у грлу и губитка чула мириса

Кашаљ, висока температура, губитак чула укуса и мириса, као и главобоља били су каракатеристични симптоми инфекције новим корона вирусом. Спорадично, били су пријављивани и случајеви такованих “ковид прстију” и “ковид језика”, о чему је говорио један од водећих британских епидемиолога Тим Спектор који води студију Zoe Covid Symptom.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци су, када се појавио делта сој, упозорили да ће симптоми наликовати онима који се јављају код “обичне” прехладе, пише Сан.

Према подацима апликације Zoe Symptom, симптоми које пријављују људи заражени делта варијантом новог корона вируса су цурење из носа, главобоља, кијавица, бол у грлу и губитак чула мириса. Међутим, са порастом броја оболелих, расте и број пацијената који пријављују све више необичних симптома, паралелно са уобичајеним симптомима инфекције делта варијантом.

Тако је једна жена пријавила да су јој прсти постали исушени и да се са њих скидала кожа, док су други пријавили такве симптоме и на шакама и на стопалима. Овакве симптоме не мора да изазива сам вирус, већ је то имунолошки одговор на непријатеља који је ушао у организам.

Професор Тим Спектор каже да је љуштење коже са прстију симптом који оболели од ковида-19 неретко пријављују.

Смежурана кожа

– Звучи слично као “ковид прсти”, с тим што се чешће јавља на ножним прстима, али може захватити и прсте на рукама – каже проф. Спектор и додаје да је апликација ЗОЕ регистровала овај симптом у време кад га нико није схватао озбиљно.

Још један необичан симптом који се све чешће пријављује је смежурана кожа на рукама. Дајана Пардо (23) пријавила је да јој се кожа на рукама смежура чим дотакне воду. Овај симптом приметила је петог дана инфекције новим корона вирусом.

Многи људи су пријавили проблеме са кожом након што су се разболели од ковида-19, што би могла да буде последица прејаког одговора имуног система на непријатеља.

Свраб на лицу

Неки људи пријављивали су да је ковид-19 започињао уобичајеним симптомима сличним грипу, али да су убрзо осетили несносан свраб на лицу. Ребека Лефевр (31) изјавила је да јој се осип толико погоршао и усне толико натекле да је морала да затражи хитну медицинску помоћ. Раније студије у Кини и Италији показале су да је 26 одсто пацијената који су оболели од ковида-19 имало проблема са кожом или су пријављивали осип.

Стручњаци подсећају да вирусне инфекције могу да буду окидач појаве копривњаче, јер изазивају разградњу ћелија и ослобађање хистамина кроз каскаду реакција у имуном систему. Копривњача се често јавља упоредо са другим болестима и стањима, а статистике кажу да је чешћа код пацијената у средњем животном добу.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/телеграф.рс