Србија

РОДИТЕЉИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Докторка Остојић открила шта се десило у случају дечака (13) који је НАЈМЛАЂА ЖРТВА КОРОНЕ У СРБИЈИ

Др Оливера Остојић појаснила је шта се десило у случају дечака (13) који је најмлађа жртва короне у Србији и упозорила родитеље на које знаке да пазе!

Србију је потресла вест да је дечак (13) из Сомбора преминуо од короне. Он је најмлађа жртва ковида-19 у нашој земљи, а како се касније сазнало, он је излечен од короне, отпуштен кући из болнице, након чега му је позлило и преминуо је, а узрок смрти је плућна емболија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Више о том случају, али и постковид компликацијама које се јављају код деце, објаснила је специјалиста педијатрије, пулмолог др Оливера Остојић.

– Већ дуже време причамо о постковид синдрому, односно код деце се то зове мултисистемски инфламаторни синдром који се јавља и код асимптоматских или благих облика короне после четири, шест или осам недеља од дијагностиковане корона болести. Ту дође до једног потпуног разарања више органа, плућа, срце, бубрези, јетра страдају и врло вероватно да је и тај дечак имао. Пошто знамо да је ковид болест један од већих напада на коагулациони систем и крвне судове, то је у склопу тог мултисистемског инфламаторног система, тако да је врло вероватно да је тај дечак нажалост имао ову врсту компликације која се јављала код деце, али не тако често и нису се овако завршавали – рекла је она гостујући у Јутарњем програму на ТВ Прва.

Др Остојић је дала и савет како да се овакве компликације спрече код деце.

– Сва деца која леже код нас имају савет да по изласку из болнице један временски период буду на кућном лечењу и да лимитирају и редукују своје физичке напоре. Они који су имали лакши облик болести саветује се да и две недеље изостану из школе и од било каквих физичких напора, да и даље имају један режим реконвалесцента, а деца која су имала умерене и тешке клиничке слике, у смислу обостране или једностране пнеумоније, која су добијала кисеоничну терапију, њима саветујемо чак и три или шест месеци да буду у некој фази мировања. То је један вид превенције и мере којима бисмо могли да предупредимо компликације.

Оно што сигурно брине све родитеље чија су деца прележала корону или се у овом тренутку лече од инфекције, јесте да ли је могуће препознати симптоме који указују на компликације.

– Родитељи би то могли сами да препознају, месец и по до два након прележаног ковида дете изненада постане лоше – лоше се осећа, има повишену температуру, повраћа, има проливе, прободе у грудима… одмах се треба јавити лекару – каже др Остојић, поручујући да иако је све више деце оболеле од ковида, добра ствар је да они релативно добро пролазе кроз лечење.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com