Свет

Ситуација је алармантна! ДРАСТИЧНА ПОСКУПЉЕЊА НАМИРНИЦА: Могуће несташице, цене хране скачу као цене енергената

Pixabay.com

ОСНОВНЕ прехрамбене намирнице у Немачкој драстично поскупљују, а неке од њих би у трговинама ускоро могле бити и до 25 посто скупље.

У Немачкој ће у идућих неколико месеци доћи до великог поскупљења производа те произвођачи “прете” и до 25 посто вишим ценама прехрамбених производа, преноси Фениx магазин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Произвођачи попут Нестлéа и Хенкела тренутно преговарају с великим трговачким ланцима о драстичном повећању цена. Портал „Лебенсмиттелзеитунг“, који објављује вести везане за трговину и храну, пише како и произвођачи тестенине планирају да повисе цене, преноси Вечерњи лист. На пример, тестенина произвођача Биркел, највећег немачког произвођача сушене тестенине, могла би бити 19 посто скупља од досадашње цене, а тестенина произвођача Буитони чак 25 посто скупља.

Разлог поскупљења је цена шећера, житарица и других састојака који су у последњих 12 месеци порасли 40 посто. Велики трговачки ланци у Немачкој и даље покушавају да се боре против планираног повећања цена које најављују произвођачи. То би могло довести и до несташице неких производа у трговинама.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Новости.рс