Србија

СВЕ ФИРМЕ У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ДОБИЛЕ ДОПИС: Вакцинисанима награда а невакцинисани да се удаље

Допис Завода за јавно здравље у Шапцу, који је писан искључиво за послодавце у Мачванском округу, а тиче се награде вакцинисаних радника и санкције невакцинисаних, стигао је на многе адресе. Они који су га послали сада додају да би послодавци требало да послушају препоруке, јер би на тај начин решили три кључна проблема са којима се суочавају већ месецима.

Завод за јавно здравље у Шапцу недавно је, подсетимо, преко локалних штабова за ванредне ситуације проследио своје предлоге свим привредницима у Мачванском округу. У допису наводе да послодавци треба да иду на награђивање радника који су вакцинисани, али и на ограничења за оне који неће да се вакцинишу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Практично, допис у најкраћем гласи: Они који су вакцинисани треба да буду награђени са два дана плаћеног одсуства, а они који нису, треба да се удаље са посла уколико не доставе доказ да су прележали ковид. Најупорнији, који одбијају да се вакцинишу, могли би да раде уколико доставе негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или антигентски тест не старији од 48 сати, наводи се у допису.

Сада, две недеље после, Бранко Вујковић в.д. директор Завода за јавно здравље у Шапцу каже за “ Блиц Бизнис“ да су допис послали свим командантима штабова за ванредне ситуације на територији Мачванског округа, а са молбом да их они упуте послодавцима.

– Допис је стигао на велики број адреса, а има за циљ да повећамо број заинтересованих за вакцинацију. Послодавци нису обавезни да примене дате препоруке, али је важно да их примене ако размишљају о здрављу свог колектива, али и о својим пословним резултатима и здрављу заједнице – каже Вујковић.

Говорећи о реакцијама послодаваца, Вујковић наводи да су већином позитивне.

– Сви они знају колики су им пословни губици због пандемије и боловања радника због короне, али знају и колико је корона опасна и какве последице оставља – истиче Вујковић, али упозорава и да се показало да су у Мачванском округу најугроженији грађани који имају од 35 до 49 година.

У Србији смо до сада могли да видимо и више него активне послодавце у подстрекивању вакцинисања радника, могли смо да видимо и новчано награђивање за вакцинисање које је ишло и до 6.000 динара по запосленом.

Сетимо се примера фирме из Параћина која је одлучила да сваког радника који се вакцинише награди са 6.000 динара. Сличну праксу са наградом од 5.000 динара потом је применила и једна приватна фирма у Горњем Милановцу.

– Радници до 40 година старости добиће по 6.000, а преко 40 година по 4.000 динара – стајало је у одлуци параћинске фирме, уз напомену да „накнаду даје послодавац“. У одлуци је стајало и да је послодавац доноси у циљу подстицања запослених на добровољно вакцинисање.

Овакав потез, признају многи менаџери у Србији, има и своју другу страну.

У појединим моментима фирме су због радника на боловању биле потпуно паралисане. Негде су стајале и целе линије, у неким секторима значајно је трпело уговарање нових послова, а није била реткост да мањи привредници и предузетници, због недостатка кадрова, и потпуно обуставе рад.

У свету су због тога, фирме претходних месеци биле спремне да радницима дају и до 500 долара за вакцинацију. Поједине компаније уместо новца нудиле су и подстицаје у виду додатних слободних дана, ваучера или велнес програма за своје запослене.

Извор: Блиц