Србија

Тиодоровић: ПРОПУСНИЦЕ ТРЕБА ДА ВАЖЕ НОН СТОП! Обим вакцинације је повећан за три пута! Ево шта нас чека!

Одлука да ли ће ученици прећи на онлајн наставу под знаком је питања, а члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић каже да је предлог да деца ипак треба да иду у школу, јер највише губе на онлајн режиму

– Постоји предлог који смо конституисали прекјуче, а то је да деца ипак треба да иду у школу – каже др Тиодоровић за РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да постоји разлика између основаца од првог до четвртог којима је неопходно да иду у школу и да постоји могућност да то функционише. Што се тиче виших разреда епидемиолог каже да ће се данас одлучивати на основу података којима се располаже јер ситуација није свуда иста.

– Могу рећи да је код средњошколаца који су на комбинованој настави то ипак дало неког ефекта, иако је ово кратак период за било какву процену. Да не буде 35 ученика у одељењу него да буде половина, то ипак много значи, барем за једно 10-15 дана одржимо такав однос. То је неопходно да се школа у правом смислу доживи и као образовна и као васпитна и као социјална установа – објашњава др Тиоторовић.

Зимски распуст могућ на недељу дана

Епидемиолог Тиодоровић каже да се разговарало о могућем малом зимском распусту и да би то од прилике била цела једна недеља.

То би била од прилике цела једна недеља, с тим што пре тога имате викенд па после тога викенд, 9 дана. Да ли ће бити раније или средином месеца, видећемо шта је највиише одговарајуће јер морамо да поштујемо и то шта ће рећи и просветни радници и синдикати и оно што мисле родитељи – објашњава епидемиолог.

Он каже да у сваком случају има договор да се очува оно што је најважније, а да деца губе највише ако су на онлајну.

Зашто се деца више заражавају у овом таласу?

Др Тиодоровић каже да за разлику од предходних таласа овде смо имали врло често да целе породице обољевају.

– Када ви у породици имате једног оболелог члана, најчешћа ситуација је да оболе сви. И то је ситуација која је дошла после годишњих одмора, не само одласка у Црну Гору и Грчку него и овде. Та појава раније није била тако уочљива. Нису спровођене све мере од стране индивидуалног понашања, ношења маски и придржавања свих мера па до свега оног што је било спровођење мера – каже он.

Др Тиодоровић напомиње да ова мера са ковид пропусницама није довољна.

– Боље да буде на 24 сата. Ми јесмо за то и мислим да то треба применити после једног периода и на шире објекте, свуда где постоји затворени простор осим кад су у питању апотеке, снабдевање горивом и храном – закључује др Тиодоровић-

Од увођења ковид пропусница повећала се вакцинација

Да ли је реално очекивати да ће се повећати вакцинација од како су уведене ковид пропуснице, др Тиодоровић објашњава да нису уведене искључиво да би се људи навели на вакцинацију због тога, али је циљ да се створи мотивација код људи.

– Не, нису због тога, али су саставни део тога да се створи атмосфера и мотивација. Може се рећи по подацима из Дома здравља да је скоро три пута више вакцинисаних него претходних дана када се ово није примењивало, и да се јавља значајан број, што је најважније, оних који примају прву вакцину – каже др Тиодоровић.

Он додаје да су међу њима велики број млађих људи за које се нада да су увидели шта је најважније што се користи у свету.

На недавни протест испред његове куће др Тиодоровић каже да то за њега представља један ужасан догађај али да је он свестан да мора да заштити своју породицу свим могућим мерама.

– Ја сам у свом граду, са својим суграђанима, комшијама, са људима који могу увек да ми кажу шта мисле и изненађен сам тим односом те мањине и људи који имају право да се не слажу и да изразе свој протест, али мислим да место за протест је на неком другом делу где се то обично радило – додаје он.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС