Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ КИНЕСКУ ВАКЦИНУ! Др Кон објаснио ко треба да прими БУСТЕР ДОЗУ

Вакцинација се увелико спроводи у Србији, међутим, страх од нуспојава код хроничних болесника не јењава.
Епидемиолог Предраг Кон објаснио је да нема потребе за страхом и да су управо хронични болесници приоритет кад је вакцинација у питању због нарушеног имунитета.

– То је потпуно сулудо, хронични болесници су први за вакцинацију јер ковид може бити смртоносан код њих. Чак треба и раније да приме трећу дозу и то поготово ако им је оштећен имуни систем – рекао је епидемиолог у Јутарњем програму Курир телевизије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је истакао да хронични болесници, уколико су примили кинеску вакцину Синофарм, трећу дозу треба да приме убрзо након друге.

– Треба рећи за хроничне болеснике да ако су примили Синофарм већ после четири месеца треба да приме трећу дозу. Они који су имунокомпромитовани већ после месец дана након друге дозе треба да приме трећу. Имунитет након вакцине не траје дуго. Тога смо се мало бојали. Не постоји ни једна хронична болест због које неко не сме да прими вакцину. Бира се само моменат кад пацијент треба да прими вакцину – рекао је Кон који је апеловао на грађане да се вакцинишу.

Ко треба да прими трећу дозу Синофарма већ после четири месеца?

– Препорука је да размак између примовакцинације (друге дозе вакцине односно треће дозе код особа с тешким формама примарних и секундарних имунодефицијенција) и бустер дозе вакцине против ковида-19 буде пет месеци за мРНК и векторске вакцине, а четири месеца за инактивисане вакцине и да се бустер доза примењује код свих особа које су добиле примо вакцинацију против короне – казала је др Тања Јовановић.

Ту према њеним речима спадају особе са урођеним стањима која доводе до слабог имунског одговора или стеченим дефицијенцијама због хроничних обољења које утичу на квалитет имунског одговора.

– То су све оне болести које представљају коморбидитете за тешке форме обољења као што су дијабетес и друге метаболичке болести, као и тешке хроничне болести срца, плућа, бубрега, јетре и других виталних органа, као и особе старије од 80 година. За труднице је препорука примо вакцинација као и за децу од 12 и преко 12 година – рекла је Јовановић.

Извор: Курир