Србија

Велика туга! ОШТРЕ РЕЧИ ПРЕМИНУЛОГ ГЛУМЦА: Расуло је! Сваки излазак из куће ми је страшан – бојим се!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Прослављени позоришни, телевизијски и филмски глумац Жарко Поточњак преминуо је 21. октобра у 76. години живота

Током своје богате глумачке каријере Поточњак је снимио 25 играних филмова, а у њих 10, имао је главну улогу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Глумио је и у 30-так телевизијских серија, а иза њега је и око 150 позоришних представа. За свој рад награђен је бројним наградама и признањима.

У фебруару ове године, након више од пет деценија опростио се од глуме, и то знаковито – на свој 75. рођендан.

О својој неопозивој одлуци престанка бављења глумом проговорио је и за „Вечерњи лист“.

– Не одлазим због млађих генерација, већ једноставно због ситуације у којој су се нашли позориште и филм. У њима је увек био неки хаос и тешко се постизао резултат, а сада у овој пандемији то је такво расуло да не вјерујем да ће се у идућих четири-пет година ишта побољшати, и зато не желим више имати посла с тиме. Радије ћу кући читати књиге – изјавио је Поточњак у свом последњем интервјуу за Вечерњи лист.

Додао је и како га највише растужује што су се и млади глумци нашли у таквој ситуацији, а највише га забрињава, како је рекао, то што нема никаквих назнака за неке промене у скоријој будућности.

– Не ради се ништа по том питању, уместо да стисну руке и покушају нешто направити. Не знам што би то било конкретно, али кад смо ми били млади и кад нам ситуација није била склона, ми смо, рецимо, покренули Хистрион, позоришну дружину која данас има и дворану. Млади глумци морају пронаћи неки свој начин, а не раде ништа осим што кукају – говорио је глумац.

Тешко се носио и с начином на који су глумци били третирани. – Погледајте само те сапунице и што се све пише о глумцима. То не личи ни на шта. Нема ту више гушта. Неки би могли рећи да само кукам, али једноставно мислим да је позориште у квалитети барем преполовљено. У глуми смо тренутно на једној четвртини онога што су некада радили велики хрватски глумци. О њима су се писали есеји и књиге – истакнуо је Поточњак па наставио:

Од младих глумаца јако волим Филипа Јурчића и Амара Буквића, пријатељ сам са њима, али то су момци који су већ толико у тим сапуницама да и одиграју у позоришту неку озбиљну улогу, тешко то човек у себи може спојити, њега у сапуници па онда, на пример, као Хамлета. То је хаос који се не да спојити. Глумац ни сам више не зна је ли глумац сапуница или позоришни глумац.

Дотакао се и финансијског аспекта због ког многи прихватају улоге у сапуницама, у којима се и Поточњак окушао.

Пре 12 година тумачио је лик Боже Хајдука у серији Нове ТВ “Најбоље године”.

– Снимио сам само једну сапуницу и имао двоструко већи хонорар од свих других, али то ми је био џепарац. Некад сам за серију могао купити кућу, а сада не могу ни два квадрата. То није новац, и смешно је кад неко каже да то ради због новца. Иди цепај дрва и једнако ћеш зарадити – изричит је био Поточњак који је и у пензијским данима био активан. Предавао је сценски говор, а слободно време често је проводио и на свом имању. – Имам мало имање крај Окића, лепо ми је тамо. Имам столарску радионицу и волим радити моделе бродова. Углавном радим с дрветом, а ту су сада и унуци – хвалио се Поточњак, отац ћерке Мирне коју је добио у браку с бившом супругом, глумицом Асјом Јовановић.

У свом последњем интервјуу открио је и како преживљава неизвесна пандемијска времена.

– Бојим се јако, плућни сам болесник и пре 20 година оперирали су ми плућа. Морам се јако пазити и сваки излазак из куће ми је страшан. Не можете ни замислити како се осећам, али живим и радим и даље. Научио сам се чувати – оптимистичан је био Поточњак до самог краја. Иако се повукао из глуме својим младим колегама упутио је и савет како вратити стари сјај глумачкој професији.

– Нека се покрену и нешто раде. Не могу им дати други савет, морао бих бити у њиховој кожи, но нешто морају смислити, нешто се у њима мора рађати. А не видим да припремају неке велике и значајне пројекте. Не видим ништа. Чекају две-три сапунице и то је то. То је данас живот глумца, а мене то не занима па онда идем лепо столарити – закључио је за последњи јавни разговор Жарко Поточњак.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Еспресо/Вечерњи.хр