Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Вучић: Све договорено; једино смо са Русима то могли

Председник Србије Александар Вучић рекао је да за 24 сата има сусрет са руским председником Владимиром Путином.

„Веома важан сусрет за Србију, разговараћемо о свим кључним политичким питањима. Русија је нама 4. трговински партнер, имамо много простора за увећање размене са њима“, казао је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је додао, усаглашен је програм економске сарадње од 2021. до 2026. године.

„То је нешто што само дуго припремали. Такође, договорили смо прву фазу центра за радиофармацију у вредности од 15 милиона евра, да бисмо могли наше стручњаке које смо имали у ‘Винчи’ замолимо да подигну знање младих. Све је договорено за ‘Петрохемију’ и то је добра вест за раднике, неће зависити више од куњуктуре, а једино смо са Русима то могли“, напоменуо је.

Оно што је за нас важно су такозване „тачке кључања“, истакао је.

„Разговарамо и о ‘спутњик лајту’, али и многим другим стварима о којима ћу разговарати са Путином. Ипак, за нас кључно питање је следеће: ми у овом тренутку имамо резерве гаса 128 милиона кубних метара гаса зато што их трошимо свакодневно, управо због цене електричне енергије. Постоје огромни трошкови и губици за цео регион, па смо гледали да их смањим. Хтели смо да народ не оптерећујемо, да оставимо исту цену гаса и електричне енергије. То није било лако“, навео је председник.

Цена гаса је за нас од пресудног значаја, поручио је.

„Имамо резерве гаса од 128 милиона кубика, јер их трошимо свакодневно, јер је цена електричне енергије петоструко већа на берзи и не желимо да је купујемо. То су милиони евра и зато смо трошили гас да би сви могли да се греју, а да народу оставимо исту цену гаса и ел енергије данас је цена гаса 1.064 долара на берзи, а ми плаћамо 270″. Имате гас по цени од 300 долара по 1.000 кубних метара, а нама је потребно три милијарде кубних метара гаса на годишњем нивоу, а ако цена буде и 600 долара, трошкови ће бити много већи на годишњем нивоу. То ће на све утицати, посебно на довођење инвеститора којима је битна цена гаса. Знам колику одговорност имам и знам колико то у новцу значи за наше грађане. Молићу Путина да нам изађу у сусрет“, казао је Вучић.

Подсетио је на почетак градње пруге Нови Сад – Суботица.

„Нико није питао колико то кошта, то ме је додатно забринуло. Желим да обавестим људе да 108 километара пруге вреди милијарду и 160 милиона евра. За три године биће завршено, све што није рађено у претходних 75 година“, нагласио је.

Председник је подсетио да је у плану и проширење ауто-пута Београд-Нови Сад.

„Мораћемо да идемо са по 4+1 трака у сваком смеру“, навео је.

Подсетио је и на бројне инфраструктурне пројекте, међу којима су изградња Фрушкогорског коридора, Дунавски коридор, деоница Прељина-Пожега, Појате-Прељина, изградња ауто-пута Београд-Сарајево, изградња саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, изградња брзе саобраћајнице Бачки Брег-Кикинда, деоница Ниш-Плочник, пројекат мађарско-српске железнице…

Одговарајући на питања новинара о Закону о експропријацији, Вучић је казао да не може да враћа законе који му се не свиђају у Народну скупштину.

„Што се тиче тих закона, они су усклађени са Уставом, тај закон нема никакве везе са Рио Тинтом или томе слично, како сам слушао ових дана. Зашто нам је то било потребно? Зато што ми радимо један тунел и изгубимо 160 дана у чекању, јер неко говори да није понуђена фер цена, а увек се дода између 10 и 20 посто да би људи били задовољнији, а они онда траже три до пет пута већу цену од тржишне“, појаснио је.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92