Србија

Ситуација је алармантна! УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА: Прети изливање река у Србији, опасност од бујица у Београду

Фото: Твитер принтскрин

Киша која од синоћ непрестано пада у Србији, према најавама метеоролога неће престати ни до краја дана.

Велике количине падавина прете да изазову и изливање река.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На подручју Београда у току преподневних сати очекују се обилне падавине око 30 мм за 12 сати, у појединим деловима града и више.

У северним, западним, југозападним и централним крајевима очекују се обилне падавине од 30 до 50 мм за 24 сата, а у области централног и јужног Баната, Београда, југозападне и западне Србије локално и више.

Републички хидрометеоролошки завод издао је хидролошко упозорење.

На сливовима Јадра, Љубовиђе, Дрине, Лима, Колубаре, Уба, Тамнаве и Љига са притокама водостаји ће бити у умереном и већем порасту од 05. до 07. новембра са могућношћу приближавања упозоравајућим нивоима и појавом локалних изливања на мањим бујичним водотоцима ових сливова, као и на подручју Срема, Београда и Баната.

Како је објаснио метеоролог Ђорђе Ђурић осим веома топле ваздушне масе, снажно јужно висинско струјање доноси до и преко нашег подручја и веома велике количине честице песка из Сахаре, па се у пределима са кишом очекује киша са честицама пустињског песка из Сахаре, што ће највише бити видљиво на возилима.

Реч је о потпуној природној појави, која се јавља при актуелној синоптичкој ситуацији и нема мести панаци када пада обојена или прљва киша, а да ли ће бити црвена или жута зависи и из ког подручја Сахаре стижу честице песка.

У суботу у свим пределима свежије, понегде са кишом и уз температуру од 10 до 16°Ц.

У недељу суво и топлије, а нови утицај циклона са централног Медитерана донеће и нове падавине већ почетком следеће седмице.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за прву декаду новембра од 11 до 15°Ц, она ће у чевртак и у петак у деловима Србије бити виша и за 10 степени од просека, али ће већ у петак на северу и западу, а у суботу и у осталим пределима Србије услед осетнијег пада, да се темпетратуре врате на просечне вредности за ово доба године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс