Србија

Најновија вест! ХЕЛИКОПТЕРИ НАДЛЕЋУ ВАЛАЧ! Срби који живе поред кључне трафостанице на КиМ узнемирени

Чланица скупштинског одбора за КиМ Снежана Пауновић наводи да постоје информације да би јединице РОСУ већ сутра могле да покушају да насилно упадну у трафостаницу Валач код Звечана која снабдева електричном енергијом скоро цео север КиМ!

– Све је за очекивати од (премијера лажне државе Аљбина) Куртија. Могуће је да већ сутра покушају да заузму Валач који снабдева струјом север КиМ. Покушавају да изврше притисак на сво неалбанско становништво да напусти север КиМ. Гледали смо то више пута. Немам дилему да би то могло да се догоди – рекла је Пауновић у укључењу у јутарњи програм Курир телевизије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи да је код наших грађана на северу КиМ присутан велики страх.

– Страх је доле код људи. Куће се налазе близу Валача. То надлетање хеликоптера Кфора траје већ два дана. Мештани не знају да ли покушавају да их заштите или је то само извидница или претходница пре упада РОСУ – наводи Пауновић.

Србија према њеним речима има спреман одговор ако Курти поново пошаље РОСУ на Србе.

– Кад смо дошли до информације да ће покушати да отму Валач, прердседник Александар Вучић је апеловао на међународну заједницу да реагује, јер молити нешто Куртија је беспредметно. Апелујемо поново на међународну заједницу. Ако сви остану неми држава ће имати одговор – рекла је Пауновић.

Курти има подршку великих сила

Потпредседник скупштине АП Војводина Немања Завишић сматра да подршка коју Курти добија од страних сила ипак није апсолутна.

– Ако преузму Валач могу да вештачки изазивају несташицу струје и воде на северу КиМ. Желе да српско питање реше по усташком моделу – рекао је Завишић.

Србија је према његовим речима добро поступила што је превентивно деловала.

– Наше обавештајне службе су урадиле добар посао јер су откриле планове Приштине. Надам се да међународна заједница схвата колико је опасно да РОСУ без одобрења четири градоначелника и команданта Кфора насилно зауме Валач. То би после искористили као моћно средство притиска у преговорима. Надам се да Куртију неће дозволити то што је намерио – рекао је потпредседник скупштине АП Војводина.

Завишић сматра да је припрема напада на Валач добрим делом одраз фрустрације Куртија због недавног пораза на изборима.

– Курти није озбиљан политичар и није схватио да му таква политика према Србима није донела резултат на изборима. Није испунио ниједно обећање на изборима. Главно обећање му је било да ће прекинути преговоре са Србијом, али видимо да ипак мора да преговара – додао је Завишић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

Ознаке