Србија

КОН ОТКРИО ДА ЛИ СЕ НАЗИРЕ КРАЈ ПАНДЕМИЈИ! Ове речи су подигле Србију на ноге!

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида-19 др Предраг Кон открио је да сматра да неко упорно покушава да га поколеба у намери да посао одради до краја.

Доктор је коментарисао свакодневне нападе на друштвеним мрежама али и недавни скуп антиваксера испред зграде у којој живи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предраг Кон је такође нагласио да се Србија налази у веома лошој ситуацији с обзиром на дневни број оболелих, па наш саговорник поручује да не треба давати значај противницима вакцинације него треба тражити решење проблема.

– Рекао бих чак да смо повремено и у катастрофалној ситуацији, кад нема где да се сместе пацијенти, јер су попуњени капацитети. То забрињава. Засад опстаје систем, али поставља се питање колико има оних пацијената који не могу да дођу на лечење и добију оно што је раније било планирано, јер су скоро па све установе у ковид систему. “Нон-ковид” болесници трпе, чекају да се ослободи простор за њих, а то је управо одговор свим онима који се питају “како ја невакцинисан могу на било који начин да угрозим вакцинисане”. Пробој имунитета сигурно постоји. Једини спас против опасног невидљивог непријатеља који свакодневно узима животе нашим грађанима јесте вакцинација уз, како каже др Кон, додатне мере.

– Уз вакцинацију потребно је увести ковид пропуснице које ће трајати 24 сата, уз десетодневно скраћење радног времена после 17 часова, осим круцијалних објеката. То нам је потребно у овом тренутку због врло високе активности вируса. Улазимо у сезону респираторних инфекција. Очигледан је и пораст броја смртних исхода зато што вакцинација није спроведена онако како је требало. Морамо се уразумити, време је – наводи Кон подсећајући да, као и прошле године, постоји опасност од заражавања на скијалиштима с обзиром на то да су почели зимски аранжмани.

– Као што медицински део тражи затварање, тако ови који се баве туризмом позивају на скијања. Ако је већ тако, онда су апсолутни минимум свих минимума ковид пропуснице на 24 сата. Све остало неће имати ефекта. Маска и дистанца које смо тада имали, као и сада, заборављају се у тренуцима опуштања. Прошле године смо имали повратак са скијалишта у школе, у радне колективе где се вирус преносио. До сада се јасно показало да се заражавање углавном дешава ван школе, потом се вирус улива у школу, па се из њих враћа у породицу. Зато затварање школа има смисла, али истовремено са неким појачаним мерама, као што су ковид пропуснице 24 сата. Мере постоје, али се не поштују.

НАЈВАЖНИЈА БУСТЕР ДОЗА

Др Кон додаје да је важно да грађани приме бустер дозу јер су студије ефективности показале да знатно раније почиње пад имунитета код вакцинисаних и долази до пробоја имунитета.

– Све вакцине припадају мртвим вакцинама које никада, кроз било коју имунизацију, нису давале ону заштиту каква се очекује код живих вакцина. Очекивали смо да ћемо бити заштићени годину дана, па онда осам месеци, међутим, сад је то много краће. Последњи подаци из Израела показују да је након треће дозе опет скочила ефективност на 93 одсто када говоримо о пацијентима на интензивним негама, затим 92 одсто о хоспитализованим и 81 одсто када говоримо о смрти. Др Кон наводи да четврта доза, која је препоручена пре два дана, важи само за особе са урођеним или стеченим ослабљеним имунитетом.

– Одређене категорије становништва, као што су трансплантирани или пацијенти који су на цитостатској терапији или терапији зрачења, треба да имају више доза вакцина. То је уобичајено. Ми особе на хемодијализи вакцинишемо са дуплим дозама против хепатитиса Б и четири пута за разлику од оног уобичајеног код опште популације, где се дају три дозе. То није ништа необично. На питање која комбинација цепива се до сада показала најефикаснијом, односно која је створила највиши ниво заштите, др Кон одговара да још увек нема таквих показатеља, али да је логично да се промени вакцина ако први или други пут није развила антитела.

– Углавном се препоручује иста вакцина, поготово ако је једном радила, односно створила антитела. Они који желе да се тестирају после пет месеци, вероватно неће имати антитела јер је вакцина истекла. Они вакцинисани који су након неколико недеља од друге дозе имали антитела, треба да приме исту врсту вакцине као трећу дозу. Свакако, могуће је да се прими било која врста цепива.

ИМА ЛИ КРАЈА?

Има ли краја смртоносној зарази или ћемо морати да научимо да живимо са њом?

– Пандемија је несумњиво ублажена вакцинацијом, те је погрешно давати дугорочне прогнозе. Ми више нисмо у природном процесу, самим тим што имамо 55 одсто одраслог становништва које је вакцинисано, али само пристајање да је то све што смо одрадили и да не покушавамо даље да повећамо ту заштиту, значи практично одустајање од чувања живота. Свака нова варијанта коронавируса показала је већу способност трансмисије преношења, тако да је тешко прогнозирати. Могу две недеље да се сагледају ствари унапред, више не – закључује епидемиолог.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив/Srbijadanas.com