Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Београд је оруђе Русије за дестабилизацију Косова!

Косовска председница Вјоса Османи оптужила је данас званични Београд да наставља да следи политику бившег председника Слободана Милошевића јер је постао оруђе Русије за дестабилизацију Косова и Западног Балкана, са циљем да уништи достигнућа САД последњих деценија у региону, говорећи о будућности Косова у региону на Институту за спољну политику (ФПИ) у оквиру Школе међународних напредних студија „Џон Хопкинс“ у Њујорку.

„Косовска прича је дефинитивно прича о успеху. Како смо градили државу од почетка, после болног периода историје и великог рата на Косову. Чврсто верујем да ће наша земља ићи напред, укључујући економски напредак. Косово је држава која има 13 година, у току којих је постигла велики напредак. Подржавају нас наши највећи савезници, посебно САД“, рекла је Османи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она се у свом говору осврнула на ратне сукобе, рекавши да многи мисле да је рат на Косову почео 2011. дијалогом Косова и Србије, али да је то је контекст који сеже из времена председника Милошевића, када су Албанцима ускраћивана људска права и да је на Косову била владавина апартхејда.

Говорећи о „деструктивној политици Русије у региону Западног Балкана“ Османи је рекла да режим у Србији наставља да следи исту политику различитим стратегијама, покушавајући да успостави „српски свет“.

„Косово је у регион са специфичним интересима Русије, који нису само дестабилизација Косова, већ и жеља за поништењем америчког утицаја на Западном Балкану и свега што су САД постигле у две последње три деценије – стабилност и демократију“, рекла је Османи.

Нагласила је да је „Косово највећа успешна прича америчке спољне политике“, коју Русија угрожава од 1999. године.

„Русија је нашла одскочну даску за свој утицај и то је Влада Србије која наставља да дестабилизује Косово, Црну Гору и Босну и Херцеговину“, рекла је између осталог Османи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Косово Онлине