Србија

ШОКАНТНИ ПОДАЦИ! Кон открио све: Ово је број вакцинисаних у болници, а ево шта каже о ОМИКРОН СОЈУ!

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је данас у „Уранку“ на К1 телевизији да млади не брину о здрављу старијих суграђана и да су апсолутно незаинтересовани за пандемију, такође је открио шокантан податак да је свака трећа особа у болници вакцинисана.

– Младе је баш брига за здравље старијих, само је 4% популације узраста од 18 до 30 година вакцинисано. Разлог томе је што су они презасићени информацијиама о пандемији која их апсолутно не интересује – рекао је др Кон за К1 и додао:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу њима влада став да је кул не вакцинисати се, а када их питате зашто они немају конкретан одговор. Кад изађемо из школе све знамо о ратовима, а о заразним болестима не знамо скоро ништа и зато не схватамо шта је вакцина и зашто је то цивилизацијско достигнуће.

Др Кон сматра да ће се повећати вакцинација међу младима због ковид пропусница.

Ковид пропуснице су додатна мотивација за младе да се вакцинишу, њих занима само где треба да путују или када да иду на забаву. Не сматрам да су ковид пропуснице притисак, већ је то заштита здравља људи – истакао је епидемиолог

На питање водитељке Бојане Бојовић колико има вакцинисаних у болницама, др Кон је открио шокантан податак:

– Свака трећа особа у болници је вакицнисана. Признајемо да постоји разлика у односу на вакцине, највише у болници има оних који су вакцинисани Синофарм вакцином. Али то су особе које нису стигле да приме трећу дозу или су је тек примили. Трећа доза је сада неопходна да бисте били заштићени. У Београду је трећу дозу за сада примило 32% суграђана. Ми имамо укупно 57% вакцинисаних грађана старијих од 18 година, али смо тек на око 40% вакцинисаних у односу на укупан број становника – рекао је др Кон за „Уранак“.

Доктор је истакао да маске више нису упитне.

– Прича о томе да ли је маска потребна је небулоза. Урађене су анализе и показало се да је у земљама, у којима су се стриктно носиле маске, ефективност заштите маскама 53%, а то је огроман проценат заштите. Смањује се инфективна доза која се прими, међутим ризик заразе увек постоји ако се крећете у гужвама – поручио је Кон.

Он је нагласио да се већ 30 година бави вакцином и да не зна за ниједну која је ефективна 100%.

– Тврдим да ниједна вакцина није ефективна 100% и да су вакцине против ковида изузетно ефективне. Проблем је што су људи очекивали да када приме вакцину да су заштићени 100% до краја живота, а то није постојало ни за вакцине које су искорениле болести.

Др Кон признаје да је став Кризног штаба да се уведу ковид пропуснице које важе 24 сата и додаје:

– Од самог старта ми смо тражили да буде обавезна вакцинација за све медицинске раднике, међутим то није прихваћено. Уставна ограничења завршавају сваку расправу о томе – рекао је епидемиолог.

Он се осврнуо и на нови сој коронавируса омикрон.

– Имамо податке да се нови вирус појавио и у Белгији. Хитно ћу иницирати да се појача надзор свих оних који долазе из земаља у којима је сој омикрон потврђен. Омикрон се састоји од 32 мутације и појавио се 11. новембра. Не знамо како ће корона вирус даље мутирати, оно што можемо претпоставити је да ће постати благ вирус који ће опстати – закључио је члан Кризног штаба.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс