Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБИЈУ! Нова експлозија короне у јануару? Због овога је црни сценарио све извеснији! Ево шта нас чека!

Србији од 15. јануара прети нови удар епидемје корона вируса, алармантне су прогнозе професора информационих технологија Петра Кочовића, који помоћу свог математицког модела прати ток епидемије!

Да је овакав сценарио све извеснији, упркос тренутном смањењу броја оболелих, потврђује и нагли пораст броја заражених од короне у земљама из региона попут Мадарске, Хрватске, Словеније, који че се ускоро прелитии код нас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стога лекари сматрају да цемо тешко избећи експлозију вируса, јер осим ситуације у окружењу, наруку ширењу епидемије иде и недовољан број вакциниса них, али и прослава крсних слава и празника који нам долазе.

Крај се не назире

Професор Кочовић упозорава да тренутно благо смиривање ситуације и мање заражених може Врло лако да се промени на горе.

– Нови пораст оболелих прети нам одмах после новогодишњихи божићних празникал Овакви догађаји са пуно контаката, а ту се подразумевају и славе са много гостију, прослава празника, разне компанијске манифестације, али и концерти који се планирају на трговима, могу да нам покваре тренутну радост и мирну ситуацију. Уз то, ми смо, ипак, транзитна земља, долазе људи са свих страна, и плус ће наши људи из иностранства долазити за Нову годину. Другим речима, иако сада бележимо мањи број заражених, након свих ових дешавања, после четвртог, имаћемо и пети талас епидемије. Може да крене после 15.јануара, али да ли ће бити блажи или не, то се не зна. Не можемо још да га прорачунамо – објашњава проф. Кочовић и истиче:

Док не уђемо у нови удар вируса, број заражених короном наставиће да пада. Тако да би до почетка новог таласа требало да падне на 70 до 100 позитивних на дневнонм нивоу! Али ни то не може дуго да траје. Један од услова да смиривање епидемије траје што дуже, пре новог погоршања у јануару, јесте да се школски распуст помери од 15, децембра до 15. јануара, да се настави појачана вакцинација и строго поштовање мера.

Озбиљна ситуација

Заменик директора у Универзитетском Клиничком центру Ниш проф. др Радмило Јанковић каже да тренутно смиривање не сме да нас опусти и да епидемија може да букне преко ноћи. Он упозорава да ће нови налет епидемије трајати све до марта.

– Приметно је извесно олакшање из дана у дан. Интензивне неге су и даље пуне пацијената који имају тешке клиничке слике и који и даље губе битку са вирусом. Тешко је доносити прогнозе шта нас чека, али сличну ситуацију смо имали током трећег таласа прошле године. Дошло је до смиривања ситуације, али је већ крајем јануара кренуо нови, веома јак талас, односно пик који је однео велики број живота. Бојим се да то можемо очекивати и сада. Од нашег понашања и процента вакцинисаних зависи у ком ће правцу све ово ићи. Али није реално пре раног пролећа, тамо до марта, да очекујемо неко смирење епидемије јер нисмо остварили колективни имунитет на време, сматра проф др Јанковић и додаје:

Једноставно, није реално да се корона заустави током зиме. Зато морамо правити стратегију шта нам је чинити. Не очекујем да ситуација буде повољна ни око Нове године и зато не можемо дозволити да десетине хиљада људи на трговима дишу једни другима у лице, без маски и дистанце. Ова наша жеља да сами себе уништавамо заиста превазилази границе здравог разума. Осим увођења ковид пропусница, које би требало да важе за сва места и скупове, било би паметно и кренути у јавну и јачу кампању и убедити људе да је вакцина безбедна, ефикасна и да им се ништа неће десити ако је приме!

Доктор Шеклер: Куповине и славља нису важнији од живота

– То што је тренутно мањи број оболелих, уопште ме не импресионира јер су интензивне неге пуне, тешких болесника колико год хоћете и број умрлих не пада битно. Не иде нам ни у прилог што ће сада кад захладни људи да се забију у затворено, па ако се ништа од мера не пооштри, сигуран сам да ће број заражених да расте. Ако неко мисли да су збијања у редовима због попуста од 700 динара, масовна славља и прославе важније од живота, онда то неће ићи набоље – сматра др Шеклер.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Информер