Србија

СУТРА ЈЕ СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Ове мере ће највероватније бити уведене

Појава новог соја који кренуо „на пут око света“ под називом „омикрон“, изазива велику пажњу јавности, пре свега што је за само неколико дана регистрован у више земаља. Да ли има разлога за страх, или је потребно само да будемо опрезни? Стручњаци кажу нема места паници, имунизација је важна као и мере предострожности.

Кризни штаб заказао је седницу за среду у 15 часова, на столу су три предлога мера, а први се односи на нови сој, и меру коју је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ предложио. Подсетимо, означена је листа земаља са посебним ризиком од импортовања нове варијанте корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како извор „Блица“ близак Кризном штабу каже, нови сој је главна и прва тема о којој ће се дискутовати, али ту су свакако и школе и распуст. Шта ће бити са ковид пропусницама, још увек је неизвесно.

-Најважнија тема је омикрон сој и превентивно деловање. Батут је доставио списак земаља које су ризичне, а то су Јужноафтичка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави. И то је нешто што треба применити. Мада генерално, што се тиче новог соја превише се буке подигло око свега и треба сачекати анализе и резултате. Наравно, мере предострожности су свакако на месту. Ту су и школе, школски распуст, али ковид пропуснице. Што се пропусница тиче, ништа се ту унапред не може знати – каже наш саговорник.

Оно што се сматра извесним је да ће за путнике који долазе из ризичних земаља или су у претходних 14 дана боравили тамо, за улазак у Србију, бити уведено тестирање ПЦР методом одмах по слетању на аеродром Никола Тесла, и боравак у простору и изолацији на аеродрому до добијања резултата. Ако буде позитивних, они ће уз мере заштите бити пребачени у изолацију у ковид болницу Батајница. У случају негативног налаза, боравиће у кућном карантину, уз дневну контролу МУП-а.

Професорка Јовановић за „Блиц“: Имунизација је важна

Чланица Кризног штаба, вирусолог и професор на Медицинском факултету у Београду, проф.дрТања Јовановић, каже за „Блиц“, да појава нових варијанти показује колико нам је важна имунизација. Нова варијанта вируса која је означена као омикрон први пут је изолована 9. новембра у Јужној Африци. Разликује се од претходних варијанти по великом броју мутација, око 50, што није карактеристика претходних варијанти.

– Најзначајније су оне мутација које су довеле до промене површинске структуре вируса, која вирусу служи да успешно инфицира ћелију. У оквиру те структуре дошло је до 32 промене које сигурно утичу на понашање вируса. И због тога је ова варијанта сврстана у ред забрињавајућих варијанти коронавируса. Тренутно се испитује да ли се омикрон варијанта лакше преноси, да ли даје лакшу или тежу јклиничку слика, да ли је потребно мењати дијагностичке И терапијске протоколе за лечење ковида19. А посебно се испитује значај претходно стеченог имунитета у заштити од инфекције. Претпоставља се да су особе које су прележале инфекцију изазвану претходним варијантама вируса или које су стекле вакцинални имунитет заштићене бар од тешких клиничких форми обољења – каже за „Блиц“ професорка Јовановић.

Појава нових варијанти вируса управо говори о великом значају имунизације, додаје она, јер вирус тражи особе које нису вакцинисане и наставља да се мења, то јест мутира у њиховом организму.

– Тако је и омикрон варијанта настала у јужној Африци у којој је само око 20% становништва вакцинисано. Свакако да је неопходно да се имунизација настави. Јер велика количина неутралишућих антитела која се постиже после друге, а посебно после треће дозе вакцине сигурно нас штити. Такође И друга компонента имунског одговора, који је посредован лимфоцитима је значајан у заштити постигнутој вакцинацијом.Пореде вакцинације важно је поштовати бар основне против епидемијске мера, као што је пре свега ношење маски у затвореном пропстору, држање физичке дистанце, избегавање гужве, одржавање личне хигијене и често проветравање затворених простора – каже професорка Јовановић за „Блиц“.

Лончар: Потребно је стрпљење

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да нам је корона показала да ни оне сојеве који су били познати нисмо у потпуности савладали. Не залећимо се са информацијама о новим сојевима, истиче Лончар.

Министар здравља разговарао је са шефом тима за имунизацију у Регионалној канцеларији Светске здравствене организације за Европу, Датом Сидартом који је похвалио нашу земљу. Што се омикрона тиче, пак, потребно је стрљење.

– Потребно је додатно време да би се проценило да ли се овај сој показује и у ком проценту код пи-си-ар теста, да ли га он детектује и да ли сој пробија имунитет који се до сада добијао вакцинацијом – изјавио је Лончар за РТС.

Министар је апеловао на све да се не збуњује народ.

– Двадесет месеци траје ово, оно што нам је показала корона је да ни оне сојеве који су били познати нисмо у потпуности савладали, да се не залећемо са информацијама о новим сојевима који су се тек појавили – каже он.

Према његовим речима, потребно је да се придржавамо мера, урадиће се анализа шта да још урадимо да бисмо побољшали имунизацију, што је битно.

Извор: Блиц