Свет

Ударна вест! КИНЕСКИ БОМБАРДЕРИ НАД ТАЈВАНОМ! Паника на острву, нуклеарне грдосије обележавају територију

ДВА кинеска нуклеарна бомбардера Х-6 полетела су данас ка југу Тајвана, као део формације од укупно девет авиона кинеског ратног ваздухопловства који су летели у зони противваздушне одбране Тајвана, саопштило је министарство одбране у Тајпеју.

Два бомбардера Х-6 су летела изнад канала Баши који раздваја Тајван од Филипина, а потом су се вратили у Кину, док су други кинески ратни авиони летели надомак острва Пратас које је под контролом Тајвана, наводи се у саопштењу тајванског министарства, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У међувремену, Кина је данас смањила ниво својих дипломатских односа са Литванијом испод нивоа амбасадора, као додатни одговор на одлуку Виљнуса да на Тајвану, који Пекинг сматра својом територијом, отвори дипломатско представништво.

Кина је раније протерала литванског амбасадора из Пекинга и повукла свог амбасадора из Виљнуса, желећи да истакне осетљивост питања статуса Тајвана, пренео је раније АП.

Министарство спољних послова Кине оптужило је Литванију за „подривање кинеског суверенитета и територијалног интегритета“ и позвало је литванску владу да „одмах исправи грешке“.

 

Извор: Танјуг