Србија

УДАРНО! Међународне мисије издале хитно упозорење на могућност напада на Косову

ДOK премијер Аљбин Курти изјављује да су тзв. косовске безбедносне снаге наставак тзв. Ослободилачке војске Косова (коју су 1998. године и САД називале терористичком организацијом), из Стејт департмента стиже обавештење америчкој амбасади у Приштини да „терористичке групе настављају да планирају могуће нападе на Балкану, укључујући и Косово“.

Зато су из поменутог дипломатског представништва упозорили своје запослене да избегавају велике тржне центре и места масовнијих окупљања на Косову и Метохији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Терористи и без упозорења могу да нападну шопинг центре, пијаце, саобраћајне дестинацији, хотеле, богомоље, паркове… – упозорили су из Амбасаде САД.

На опрез својих запослених позвала је и мисија Оебс на Косову, уз препоруку да не посећују велике шопинг-молове до 30. новембра, а као могућа мета, како је наведено у једном од саопштења, наводи се тржни цетар „Аљби мол“ код Урошевца.

Као могући извођач терористичких напада спомиње се „Вук самотњак“, док косовска полиција и ове године негира поменуте наводе.

Иначе, занимљиво је да је саопштење Стејт департмента о могућим терористичким акцијама на Косову уследило дан уочи напада маскираног злочинца на аутобус који је саобраћао на релацији Ђаковица – Дечани у којем су убијене три особе.

Сва поменута безбедносна упозорења, али и тежак злочин, десили су се у освит Дана независноти Албаније и албанске заставе, који је јуче прослављан широм КиМ. Тако је у близини универзитетског клиничког центра у Приштини постављена застава дуга шест метара са ликовима Хашима Тачија и Кадрија Весељија као и амблемом ОВК, док се идентични мурали и плакати одраније могу видети на саобраћајницама и појединим објектима у покрајини. Мада овај дан није на листи званичних празника на Косову, Курти је донео одлуку да понедељак буде нерадан.

 

Извор: Новости.рс