Здравље

АКО ОСЕТИТЕ ОВЕ СИМПТОМЕ, МОГУЋЕ ЈЕ ДА СТЕ ЗАРАЖЕНИ ОМИКРОНОМ! Ево шта треба да знате!

Најновији сој коронавируса изазива бројне контроверзе будући да још нема информација о томе како он реагује на вакцине и колико је заразан, али засад је потврђено да изазива потпуно другачије симптоме од Делта варијанте.

Нови сој коронавируса назван Омикрон, који је први пут званично регистрован у Јужноафричкој републици, и даље изазива бројне контроверзе широм света будући да још нема довољно информација о томе да ли је заразнији од Делта варијанте и да ли постојеће вакцине штите од њега, али лекари се слажу у једном – симптоми заразе тим обликом КОВИДА-19 готово су потпуно различити од свих ранијих сојева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, како је истакла јужноафричка епидемиолошкиња Анжелик Коеце, која је прва у болници код својих пацијената регистровала да имају другачије симптоме од оних које изазива Делта сој, највећа специфичност Омикрона је стварање осећаја екстремног умора.

Осим тог симтома, нови сој може да изазове и благи бол у мишићима, али и сувоћу грла и суви кашаљ.

Симптоми су веома другачији, не долази до губитка чула укуса и мириса, али су и исто тако доста блажи него код свих претходних варијанти – истакла је Коецеова.

Ипак, она је нагласила да су њени пацијенти углавном били млађе старосне доби, тако да је оставила простор да Омикрон може да изазове и теже последице код старијих пацијената.

Омикрон, који је обележен као Б.1.1.529, сматра се супермутантом јер у себи садржи чак 50 мутација вируса, због чега и изазива забринутост Светске здравствене организације, али и остатка света. Досад су први случајеви забележени у многим земљама широм планете, укључујући и многе европске државе, Америку и Бразил, а међу последњима су случајеве пријавиле и Аустрија и Грчка.

Интересантно је да је Коецеова међу пацијентима оболелим од короне имала и шестогодишње дете. Код њега је забележено присуство Омикрона, а од већ побројаних симтома, оно је имало и изузетно висок пулс.

Иначе, од почетка ове недеље у Јужноафричкој републици је забележен пораст броја случајева заразе новим сојем.

– Под налетом смо вируса. Овде је тотално експлодирало – казала је докторка Шерони Коен, која води приватну ординацију у околини града.

– Још је веома рано. Мораћемо да причекамо како бисмо видели шта ће бити следеће недеље или тек за две. Чини се да је ова варијанта врло, врло заразна, преплављени смо пацијентима – додала је она.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс