Здравље

Ово морате знати! ЕВО КОЈИ СУ СИМПТОМИ НОВОГ СОЈА КОРОНЕ ОД КОГА СВЕТ ДРХТИ!

СЗО је у петак објавила да омикрон има 32 мутације на спајк протеину што га чини веома заразним и опаснијим

Омикрон, нови сој корона вируса који је откривен у на југу Африке стигао је у Европу, а по последњим информацијама Велика Британија је поред Немачке и Чешке трећа земља у којој је регистрован. Светска здравствена организација хитно се састала због новог соја короне, а број његових мутација већи је од било ког претходног соја, што изазива страх у научном свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

СЗО је у петак објавила да омикрон има 32 мутације на спајк протеину што га чини веома заразним и опаснијим. Међутим, по последњим информацијама које стижу из епицентра заразе овим новим сојем, постоји могућност да је омикрон заправо „безазленији“ од осталих мутација.

Анђелика Кеце, председница Удружења лекара Јужноафричке републике изјавила је да омикрон изазива благо обољење без најчешћих симптома који се везују за ову инфекцију.

„Ради се о благој болести са симптомима као што су бол у мишићима или умор, који трају дан или два док се оболели не осећа добро. До сада, открили смо да заражени нису губили мирис и укус. Могу да имају благ кашаљ. Нема изражених симптома. Од оних који су инфицирани, неки се тренутно лече код куће“, изјавила је Кеце.

Добра вест је и да омикрон није утврђен код вакцинисаних особа, као и да болнице нису преоптерећене пацијентима зараженим овом варијантом короне. А да ли је омикрон опаснији за невакцинисане, Кеце каже:

„Знаћемо то за две недеље. Омикрон је преносив, али за сада, као лекари, не знамо због чега се дигла толика бука око њега, јер га и даље проучавамо. Знаћемо више за две, три недеље, јер имамо неколико пацијената у болници и ради се о младим људима, млађим од 40 година“, објаснила је докторка.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс