Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Процурио нацрт закона: 15. март – ово је план

Ројтерс је имао у недељу увид у нацрт закона будуће немачке владе.

Будућа немачка влада жели од 16. 3. вакцину против коронавируса да учини обавезном за запослене у болницама, домовима за старе и осталим здравственим установама. То стоји у нацрту закона у који је Ројтерс у недељу имао увид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка се досад суздржавала од увођења обавезног цепљења због страха од повећаног мањка медицинског особља и његоватеља. Но подршка за тај потез је нарасла након што се земља суочила с порастом броја случајева заразе у четвртом таласу пандемије.

Социјалдемократе, Зелени и Либерално-демократска странка, који се спремају да формирају нову немачку владу у среду, намеравају парламенту да представе нови закон током следеће недеље.

У нацрту стоји да ће запослени у споменутим подручјима до 15. марта требати доказати да су вакцинисани против коронавируса, да су се опоравили од ковида 19 или предочити потврду да се не могу цепити.

Будући да Немачка намерава да вакцинише 30 милиона људи пре Божића, нацрт закона би такође допустио стоматолозима, ветеринарима и лекарима да привремено проводе вакнцинисање након што прођу за то предвиђену обуку.

Предложени закон би до 15. фебруара продуио привремене мере које би немачким савезним покрајинама омогућиле да према потреби уведу још строже мере ако је потребно.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR