Србија

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ: „Нема давања ничега, идемо у строгу контролу финансија“

Београд — „Нема више давања кредита општинама“, рекао је данас председник Србије Александар Вучић говорећи о задуживању локалних самоуправа.

Вучић је рекао да је у Србији економска ситуација на завидном нивоу, али да нема више давања кредита коме се како стигне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Људи у појединим општинама олако узимају кредите, каже Вучић, и додаје да је министру финансија Синиши Малом дао налог да се обустави таква пракса.

„Рекао сам Синиши: ‘Нема давања ничега, идемо у строгу контролу финансија'“, рекао је председник Србије.

Према његовим речима, ранија пракса задуживања локалних самоуправа стигла је већ на наплату.

„Данас је стање много боље стање. Од 45 локалних самоуправа у Војводини има само пет које имају неки дефицит“, каже Вучић и објашњава да су раније локалне самоуправе пребацивале дугове на локална предузећа како би сакриле направљена дуговања.

„Држава је та која улаже у нове ауто-путеве, у локалне самоуправе, у вртиће, враћање дугова локалних самоуправа које нису могле саме. Нисам срећан каква је ситуација у локалним самоуправама. Знам да они имају доста обавеза, али ако имамо уређене јавне финансије, тек онда ће земља моће заиста ићи напред“, рекао је Вучић.

„Ово није кампања, има само много проблема, разочарања кад видите да се не разговара са људима. Србија још нема потпуно централизовану економију, зато морамо да идемо и помогнемо људима и усмеримо их где ће новац ићи, шта је приоритетно. Многи људи су немарни, многи не воде материјално рачуноводство и зато имамо веће трошкове него иначе. Наш посао је да обезбедимо грађанима Србије да живе боље, нисам срећан садашњом ситуацијом, ми то можемо много боље. И зато гледамо да што више водимо рачуна како ћемо и где улагати новац“, рекао је председник Србије. „Први пут ћемо имати потпуне рачуне за куповину и продају станова, уводимо финансијски ред у земљи“, истакао је председник Србије.

Председник Србије критиковао је данас, говорећи за ТВ К1, социјалистички синдром присутан код власти и рекао да није срећан ако држава управља нечим као што је аквапарк у Нишу.

„Људи мисле само ‘дај’. То је социјалистички синдром – дај ми само што више пара. Мислим да треба да буде дај ми мање, али то што добијем да потрошим, а не ‘дај, дај’, а реализација буде мања“, рекао је Вучић дефинишући то као социјалистички синдром, према којем се тражи стално више пара, чак иако не могу да их потроше

Рекао је да док је био премијер лудео због таквог става министара, који, када дође до састављања буџета, долазе са максималним захтевима.

„Рекао сам им не дајте службама да одређују буџет, јер то раде 30 годиона. Немојте да максимизујете своје захтеве, а онда дођу са захтевима од 30 милијарди, рачунајући да им остане више пара”, указао је он.

Такође је критиковао и небригу у јавним установама, наводећи као пример Дом здравља у Бору, за који се сваке године даје исти новац за ћебад, шприцеве, јастучнице,…

“Када поставите питање зашто сваке године тражите исте паре за исте ствари и да ли воде материјално књиговодство, кажу да то не раде, већ да сваке године наручују исте ствари. То је баш небрига”, подвукао је он.

Каже да пре него што гостује негде, као на овој телевизији данас, да прво погледа да, да власници зарађују и због тога им не завиди, већ је срећан када могу да путују по свету.

Као пример навео је ватерполо клуб Партизан, који је, након освајања европских титула, почетком 1990-тих, затражио да добије на управљање базен.

“То је довело до бесмисла за ватерполо клуб. Сада се неки боре фантастично са дугом, а дуг је актуелно девет милиона евра, што је у ватерполу огроман дуг, као да у фудбалу имате дуг од три милијарде евра”, закључио је Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг