Србија

ПРЕДСЕДНИК ПОТВРДИО: Сви млади до 30 година добијају 100 ЕВРА, пензионери 20.000, здравствени радници 10.000

Председседник Србије Александар Вучић у Палати „Србија“ вечерас држи годишњу конференцију за медије, где сумира резултате и представља планове развоја Србије за 2022. годину.

– Корона је код нас присутна скоро две године, изгубили смо много људи, али смо сви забпоравили да смо бринући о животима оних који имају одређене болести, наших старијих, да смо заборавили на младе људе о којима нисмо довољно бринули – рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, „људи су нам као снопље умирали“ од најразличитијих болести, деце је нешто мање рођено него претходних година, и то је између осталог последица короне.

– Већ од 1. јануара за прво дете од државе Србије биће 300.000 динара једнократна помоћ, а оно што је ново је да ћемо имати једнократно давање за друго и треће дете по 100.000 динара – рекао је Вучић.

Ово је, како каже, комбинација старих које су важиле, и нових мера које почињу да важе од првог днаа 2022. године.

Помоћ за куповину стана

Вучић је казао и да је Скупштина Србије усвојила измене Закона о финансијској подршци породици.

Како је рекао, помагаће се и при изградњи кућа или при куповини станова, односно помоћи при учешћу.

– Држава ће донети уредбу 5. јануара којом ће бити регулисано то да мајка детета, а у случају смрти и отац, да може да добије 10 до 50 одсто поклона државе за стамбену јединицу. Имате кућу у Бабушници од 40.000 евра, од државе ћете добити 20.000 евра – рекао је председник.

Рекао је да ће бити усвојене и измене кривичног законика како би се жене заштитиле од насиља, али и како се изборити против вршњачког насиља.

Младима по 100 евра

Још једна мера која је у плану јесте да свим младима који су напунили 16 година, до оних који ће 2022. напунити 30 година или имати непуних 30 година, имаће право да се пријаве од 15. до 30. јануара, и да већ од 1. фебруара добију 100 евра од државе.

– Здравствени радници ће добити подршку од 10.000 динара 15. јануара, од 1. фебруара 11.700 динара иде младим људима, и одмах потом 10. фербраиа 20.000 динара за прензионере – рекао је Вучић.

„Све више људи се враћа“

Говорећи о миграцијама Вучић је рекао да се 92.300 људи вратило у Србију у односи на октобар прошле године.

– Имаћемо све више оних који се враћају. Највише се враћају високообразовани, али су нам потребне и занатлије у чији повратак ћемо морати много да уложимо – рекао је Вучић.

Он је казао и да је Србија у последње две године земља са највишом стопом раста у Европи, и да ће тако бити и ове године.

– То је велики успех грађана Србије, овакву стопу раста нисмо имали ниједном. Укупна вредност свега што смо створили била је 33 милијарде, а данас 53 милијарде. У следећој очекујемо 58 милијарди евра – рекао је Вучић.

Такође, навео је да је у овој години отворено 18 фабрика.

– Највећи раст у индустрији забележен је у рударству. Прилив страних директних инвестиција у нашу земљу чини 60 одсто тих инвестиција у земље региона – навео је Вучић.

Просечна плата 900 евра

Говорећи о плановима за наредни период, он је казао да ће минимална цена рада износити 35.000 динара, и да је планирано да пензије расту 5,5 одсто у наредној години.

– Наш програм је да просечна плата наредне године буде 900 евра и у вези тога смо веома озбиљни – рекао је Вучић.

Како је казао, планирано је да до 2025. у капиталне инвестиције уложимо чак четири милијарде евра.

Раст БДП од 7,5 одсто

Он је рекао да је коначна флеш процена да ће Србија имати раст БДП у 2021. години 7,5 одсто. Казао је да ће наша земља по стопи раста БДП-а прошле и ове године, после Ирске, бити прва земља у Европи.

Навео је да флеш процена за 2021. може да се разликује плус-минус 0,1 одсто, истакавши да ову годину завршавамо са јавним дугом опште државе од 56,9 одсто БДП-а и 57,5 одсто БДП-а консолидавне државе (са локалним самоуправама).

– То је стопа јавног дуга испод нивоа који смо очекивали – рекао је Вучић.

Улагање у пољопривреду

Како је казао, у наредном периоду улагаћемо много у храну, повећаћемо стратешке и робне резерве пшеницом и кукурузом и свим другим робама неоходним за становништво.

Такође, осврнуо се и на предстојећи референдум заказан за 16. јануар.

Навео је и да је главни циљ Србије очување мира и стабилности у тренутку када се не зна „ко пије а ко плаћа, када чујемо ратне покличе…“.

– Управо зато смо донели важне одлуке у оквиру иницијативе „Отворени Блкан“ који је значајан мировни и економски пројекат – рекао је Вучић.

„Воле да изазивају тензије“

Он је најавио да ће упутити питање међународној заједници, пре свега ЕУ и САД, и свима који подржавају мање или више независност Косова, у вези одбијања Приштине да омогући учешће Срба са КиМ на предстојећем референдуму.

Одговарајући на питање да ли очекује било какву конструктивност од косовског премијера Аљбина Куртија који, иако од међународне заједнице добија све више порука да је дијалог једино решење, рекао да Србија треба више да се промени и од кога то зависи, од ЕУ или неког другог, приметио да то не зависи од њега, и додао да не воли да коментарише такве ствари.

– Шта ће да раде, хоће ли тенковима, односно, пошто их немају, оклопним возилима да их утерију на бирачка места. Не разумем што воле да изазивају тензије. Наше је да будемо уз свој народ, чувамо мир и поштујемо наш Устав – поручио је Вучић, додавши да је поразно да „што не пуштају Вељка Одаловића, Петра Петковића да уђу на КиМ, што се понашају као неко ко треба да изазове инцидент“.

Извор: Блиц