Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Америчка порука Србији: „Ако се ослоните на Русију…“

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри говорио је о односима Русије и наше земље, односно споразуму две земље о гасу.

Он је навео да би најбоља идеја била „диверзификација енергената“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Србија мора сама да донесе своје одлуке, најбоља идеје је да уведе различите изворе енергије. Диверзификација и начин на који производе енергију. Имамо изреку у Америци: ‘Не желите да ставите сва своја јаја у исту корпу’. Ако се ослоните само на снабдевање из Русије, биће вам теже да да преговарате о повољној цени“, казао Годфри за ТВ Прва.

„Очекујем да ће Србија учествовати у важном пројекту за увоз гаса преко Грчке, што је веома важно партнерство“, додао је амерички амбасадор и навео да је важно да наша држава уведе нове начине производње енергије, односно зелене видове енергије.

Он је истакао да Русија користи приступ енергентима ради политичких циљева.

„Много сам разговарао са (председником Србије Александром) Вучићем и срећан сам што непосредно разговарамо. За будућност је Србију најбоље да диверзификује енергију, јер ће онда имати бољу цену. Русија користи приступ енергентима у политичке сврхе“, казао је Годфри и додао да Србија не би требало да буде талац.

На питање да ли САД смета војна сарадња са Русијом у време тензија са Украјином, Годфри истиче да је Америка забринута због ситуације у Украјини.

„То су важни циљеви. Србија се определила за војну неутралност… Али поносни смо што је Србија партнер са САД. Билатерална безбедносна сарадња нам је на највишем нивоу, Србија купује војну опрему од Америке, Француске… Да сам у овом региону, питао бих се који су војни циљеви Србије и што троши новац на те ствари, а не на инфраструктуру и енергетику… Имали смо недавно падобранску вежбу са Војском Србије“, казао је Годфри.

„САД не виде Србију као претњу, оно на шта би се осврнуо како се Србија односи према суседима и како је суседи доживљавају“, навео је амерички амбасадор и истакао да суседне земље би требало да је виде као „локомотиву региона“.

На питање шта мисли о КиМ и ЗСО, он је истакао да „САД подржавају дијалог који потпомаже ЕУ“.

„Позивамо Куртија да се држи Бриселског уговора. Специјални представник Мирослав Лајчак је извршио притисак да се на дневни ред укључи ЗСО и очекујем да ће се о томе разговарати. Делим ваше незадовољство. То је највећа препрека стварања веће стабилности у региону. Очекујем да ће Србија и Косово постићи напредак, јер морају. Ако желе да обезбеде бољи живот, све то мора да се уради. Београд и Приштина морају сами да креирају решење, не може да дође од Русије, САД или ЕУ. Постоје кораци који указују да се иде на боље. Нпр. конфликт о регистарским таблицама решен је преко Брисела“, навео је Годфри.

У Вашингтонском споразуму постоји одредба о 5Г мрежи, према којој делови не би требало да буду набављени од стране „непоузданих купаца“. Следеће године је тендер у Србији, те је Годфрију постављено питање како би САД реаговале ако би посао припао кинеској компанији.

„Разговарао сам са министарком Матић, важно је да Србија разуме ставове Америке. Постоји ризик. Неки страни инвеститори гледају на кинеске компаније као непоуздане, не би желеле да сарађују у оквиру мреже где су такве фирме укључење.То би могло да буде препрека страних инвестиција у Србији. Србија је би морала да буде тога свесна“, навео је Годфри.

Говорећи о правном саветнику на Балкану, он је истакао да „САД са Србијом имају снажну сарадњу поводом владавине права“.

Коментаришући изборе, Годфри је навео да није посао стране владе да се меша у политичке процесе у земљи.

„Очекујемо да сви грађани Србије учествују на изборима и добију прилику да изразе своје ставове. Мислим да Србија заједно са представницима ЕП на добром је путу да унапреди услове за изборе, али има још посла. Надам се да ће кандидати имати исти приступ медијима. Ту је извештај ОЕБС, јер ће и он проценити изборе. Пред вама је референдум и видим да људи размиушљау да ли је то добро или лоше, Вучић је рекао да су те норме битне за пут Србије ка ЕУ. Надам се да ће људи учествовати на референдуму и изразити свој став“, објаснио је амбасадор САД.

„Приметили смо да је недостатак транспарентности у суду велика препрека и изразио да наду да ће ово утицати на то да се побољша ситуације, те да са тиме дође до повећања инвестиција.

Такође, осврнуо се и на учествовање припадника опозиције на предстојећим изборима у априлу следеће године

„Сматрамо да бојкот никоме не помаже. Сви бирачи имају право да ће моћи да бирају кандидата у зависности од ставова. Очекујем да ће политичка разноврсност да се побољша“, навео је Годфри.

Говорећи од УСАид-у, он је истакао да је поносан на рад те организације у Србији. Он је навео да је првобитан циљ била изградња инфраструктуре, а како наводи, сада жели да се установе и бизнис рејтинг унапреде.

Специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар је говорио могућим санкцијама против Републике Српске, односно против Милорада Додика. Годфри сматра да ова ситуација не иде Србији на руку.

„Он разуме да за Србију нестабилност може имати страшне лоше последице, односно по економски развој. Србији не иде на руку нестабилност у БиХ. Драго нам је што Србија независност и територијални интегритет. Санкције јесу у оптицају“ , казао је Годфри и навео да се САД надају да ће Додик схватити да је БиХ целовита држава.

Говорећи о његовом наследнику на тој функцији, Кристоферу Хилу, он је казао да тај дипломата има пуно искуства. Међутим, истакао је да се став Америке према Србији неће променити.

„Политика према Србији према Западном Балкану, остаје конзистенттна, без обзира на амбасадора“, истакао је Годфри и навео да му је драго да су се односи Србије и САД унапредили.

Истакао је да ће му недостајати пријатељства и да је Србија „невероватна земља“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА