Свет

Туга! УМРО ПОЗНАТИ ПОЛИТИЧАР! Управо је јављено

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Ловро Штурм преминуо је јутрос у 84. години. Као правни стручњак, бивши уставни судија, министар просвете и правде и председник републичке скупштине допринео је демократизацији Словеније. Прошле године добио је и Сребрни орден за заслуге од председника Републике за изузетан допринос у успостављању владавине права, уставности и уставне науке.

Др Ловро Штурм је био редовни универзитетски професор на Правном факултету Универзитета у Љубљани. Од 1990. до 1998. године био је судија Уставног суда, а од 1997. до 1998. био је и његов председник. Био је редовни професор Факултета за државне и европске студије у Крању, министар просвете у влади Андреја Бајука и министар правде у првој влади Јанеза Јанше. Био је професор емеритус на Универзитету у Љубљани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Радио је као експерт и консултант у међународним организацијама ОЕЦД у Паризу (1976-1979), Уједињеним нацијама у Њујорку (1977-1988) и у Европском центру за координацију истраживања у друштвеним наукама у Бечу (1984-1987). ).

Од 1998. до 2013. године био је председник Удружења адвоката Словеније – Словеначке секције Међународне адвокатске коморе.

Био је и директор Института за људска права и председник републичке Скупштине.

Добитник сребрног ордена за заслуге 2020. године добио је Сребрни орден заслуга Републике Словеније за изузетан допринос успостављању владавине права, уставности и уставне науке. Како је саопштено из кабинета председника, Штурм је својим знањем и угледом дао значајан допринос демократизацији Словеније у периоду пре 1990. године.

Аутор је бројних књига и чланака. Његови најзначајнији научни доприноси били су, између осталих, у области законитости рада управе, уставне заштите људских права, правне заштите података о личности и животне средине.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Еспресо/Siol.net