Србија

ВУЧИЋ ШОКИРАО НАЦИЈУ: Компликује се безбедносна ситуација у целом свету, али и у региону! Србија мора…

Председник Србије Александар Вучић започео је други дан посете Нишавском округу састанком са руководством Министарства одбране и командним кадром Војске Србије у ширем саставу

– Компликује се безбедносна ситуација у целом свету, такође и у региону и сходно томе Србија мора да додатно снажи своју снагу. Оно што јесте предлог, министар Стефановић и ја смо и слушали и разговарали о свему томе, а то је да ћемо издвајати 500 милиона евра више него што смо издвајали. То је још један дефакто нови буџет. Све снажнији су сукоби економско, енергетско политички између западног света и Кине, и Русије. Даје нам за обавезу да и даље снажимо српску војску. Оно о чему смо разговарали је како да и даље побољшавамо материјални статус наших војника, официра, подофицира – рекао је председник Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У свим деловима копнене војске биће појачања, што се тиче опреме и оружја, али мораћемо да имамо и више војника. Верујем да ћемо успети у свему томе. Оно што је за једну земљу важно, јесте да има три елемента. Да обезбеди сигурност и границе своје земље, под два, да енергетски обезбеди своје земљиште, и под три да имате довољно хране и воде за будућност. Ми смо рекли да у условима другачијих система, потребно је да имамо робних резерви за два месеца. Ми ништа не слутимо, већ показујемо да смо организована и одговорна држава. За оне који питају за енергенте, само хоћу у де реченице да објасним. Биће велики комови у региону, али и у Европи око цене струје и гаса. Гас је данас 1250 долара на хиљаду кубних метара, то је 4 пута више коју ми данас плаћамо, и коју ћемо да плаћамо наредних 5 месеци.

Све се усложњава. Недостаје гаса у Европи. Кина купује све, угаљ, течни гас из целог света. Све се компликује и све се дешава невероватном брзином пред нашим очима. Ми нисмо довољно озбиљни и одоговорни ако то не видимо. И зато је важно да имамо Војску. Сутра ћемо имати састанке са наменском индустријом. Скоро 200 милиона евра су наше наруџбине од наше наменске индустрије. Морамо да оснажимо и нашу наменску индустрију. Можда им требају наше наруџбине веће да би они огли да покрену већу производњу. Оно што смо планирали да платимо 570 милиона, па је испало 650 милиона, да нисмо узели тада по тој цени, сада би нас коштало 900 милиона евра. Срећом па смо на време реаговали.

– Гледамо да се носимо са проблемима. Наша војска је данас мног снажнија него што је била. Нашом спремношћу и готовошћу сиам задовољан, нити ћу икада бити. Али да сам задвољнији јесам.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс