Свет

УДАРНО! Белорусија увела санкције Србији

Савет министарства Белорусије одлучио је да Србију и Лихтенштајн дода на листу земаља против којих је од 1. јануара на снази ембарго за прехрамбене производе. У ту сврху је припремљена уредба број 51 од 27. јануара 2022. године.

У документу се наводи да је Савет министарства одлучио да се ставу 1. закона о увођењу контрасанкција после Швајцарске додају и Кнежевина Лихтенштајн и Република Србија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је сада у Белорусију забрањен увоз неких производа који се производе у Србији, преноси Телеграф.бy.

Република Србија се придружила санкцијама Европске уније против власти у Белорусији. Београд је, на пример, подржао декларацију Европске уније којом се Минск осуђује за „присилно слетање авиона Рајанера и хапшење опозиционог лидера Романа Проташевича“.

Подсећамо, Власти у Белорусији су 7. децембра саопштиле да ће бити забрањен увоз из ЕУ, САД, Канаде, Велике Британије, Норвешке, Албаније, Исланда, Северне Македоније и Црне Горе, пише Радио Слободна Европа.

Мере ће бити на снази шест месеци, а тичу се производа као што су месо, млечни производи, воће, поврће и кухињска со. Храна за бебе и прехрамбени суплементи ће и даље моћи несметано да стижу у Белорусију.

Белоруска влада наводи да су нове забране могуће, у случају да дође до нових западних санкција.

„Наши људи“

Александар Лукашенко је још 7. децембра говорио о Србији на састанку са почасним конзулом Србије и бизнисменом Драгомиром Карићем.

„Што се тиче рада са Србијом, пренесите моје најбоље жеље предсендику. Били смо добри пријатељи и бићемо и даље. И за нашег брата Вучића, и за српски народ. То су наши људи“, рекао је он.

„И осећамо ту подршку Србије. Сада је најважније преживети“, нагласио је Лукашенко.

Шта се догодило после Нове године и зашто је Србија сада на листи белоруских контрасанкција, непознато је.

Извор: Нова