Свет

АЛАРМАНТНО! Издата упозорења; ванредно стање, отказани летови, људи пустоше продавнице

Фото: Јутјуб

Источна обала САД спрема се за удар велике снежне олује која ће захватити овај регион први пут после четири године.

Очекује се да ће се олуја проширити од Јужне Каролине све до Мејна и донеће ураганске ветрове приобалним подручјима, поред мећава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пет америчких држава прогласило је ванредно стање, преноси Би-Би-Си.

Градоначелница Бостона, Мишел Ву, града којем снежне падавине нису стране, рекла је да би олуја могла бити историјска.

У Новој Енглеској могло би да падне више од два метра снега.

Метеоролошки званичници упозоравају и на поплаве у близини обале.

Могле би пасти огромне количине снега.

Прогностичари кажу да постоји шанса да ће олуја, позната као „Нор’еастер“, захватити област Бостона са до 61 центиметра снега.

Тренутни рекорд од 70 центиметарам за 24 сата постављен је 2003. године.

Стручњаци кажу да ће олуја проћи кроз бомбогенезу, што значи да се очекује да ће се хладнији ваздух мешати са топлијим морским ваздухом, што е довести до брзог пада атмосферског притиска.

Процес доводи до такозваних бомби-циклона.

„Путовања би требало да буде ограничена само на хитне случајеве“, упозорила је Национална метеоролошка служба (НВС) у Бостону.

„Ако морате да путујете, носите са собом зимски комплет за преживљавање. Ако се заглавите, останите са својим возилом“, наводи се у упозорењу.

Јака олуја почела је да погађа обалу земље у раним јутарњим сатима у суботу, а снежне падавине већ су забележене у неколико држава.

Издата упозорења, људи пустоше полице продавница.

„Ово ће бити веома велика олуја, вероватно једна од највећих које смо доживели у последњих неколико година. Очекује се да услови учине путовање скоро немогућим, и позивамо све, колико год је то могуће, да сутра остану код куће“, рекао је гувернер Масачусетса Чарли Бејкер на конференцији за новинаре.

Национална метеоролошка служба издала је упозорења о поплавама за приобална подручја, а Амтрак је отказао путнички железнички саобраћај у већем делу региона.

Они су такође упозорили на снежну олују у градској области Бостона, где живи скоро 4,9 милиона људи, предвиђајући „услове заостајања“ и штетне ветрове.

Фотографије објављене на друштвеним мрежама показују да се купци трпају у продавнице и чисте полице док су спремали основне потрепштине уочи олује.

„Североисточни ветар који ће дувати кроз средњеатлантске државе донеће екстремне хладноће и опасне услове у многим заједницама“, рекла је саветница за унутрашњу безбедност Елизабет Шервуд-Рендал, напомињући да ће активно пратити пројектоване ударе олује и блиско сарађивати са савезном Агенцијом управе за ванредне ситуације да обезбеди све што је потребно.

 

 

 

 

 

 

Извор:  INDEX.HR