Свет

УДАРНО! НАТО шаље још војника у три земље на граници са Србијом

САД и неколико савезника су у преговорима о распоређивању више хиљада војника у источноевропским земљама НАТО-а, у знак подршке Украјини која се суочава са могућим нападом Русије.

Свака држава која пристане на овакав договор обезбедиће по 1.000 војника- Међу земљама које разматрају да прихвате распоређивање трупа су Румунија, Бугарска и Мађарска, али коначна одлука још увек није донета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД и Велика Британија су међу силама које разматрају распоређивање војске пре инвазије, али нијесвих 30 чланица НАТО-а вољно да учествује у овом плану. Стога су САД у преговорима да пошаљу додатне снаге на билатералној основи или, како је то описао један званичник, као „коалицију оних који су вољни да учествују“, пренео је Си-еН-еН.

Америчке снаге би могле да делују, као што већ раде, једнострано у Европи, али и под постојећим командним структурама НАТО-а.

Могућност распоређивања неких снага ближе руском прагу пре инвазије означава промену става Бајденове администрације, која је раније била опрезна у погледу ризика од даљег провоцирања Москве. Кремљ би могао да искористи овај потез као пример агресивног става НАТО-а којим Русија може да оправда гомилање снага дуж украјинских граница.

Секретар за штампу Пентагона Џон Кирби рекао је данас да су САД ставиле 8.500 војника у стање појачане приправности у случају да је реакција неопходна.

Међутим, велика већина ових снага је намењена за активности које подржава пуна НАТО алијанса. САД и НАТО већ имају десетине хиљада других војника у Европи које могу искористити за било какво додатно распоређивање у источноевропске савезнике.

Амерички председник Џозеф Бајден потврдио је да ће „можда померити неке од трупа у блиској будућности, само зато што је за то потребно време“ и зато што источноевропски савезници САД имају „разлог за забринутост“.

Бајден је првобитно планирао да јавности изнесе коментаре о ситуацији са Русијом, али је сада нејасно да ли ће то учинити, јер Бела кућа покушава да дипломатски ступи у контакт са Русијом.

Нови војни планови кроје се због велике забринутости САД да би инвазија Русије на Украјину могла да се деси у било ком тренутку у наредном периоду.

Извор: Нова