Свет

БАЈДЕН ПРЕТИ ПУТИНУ: Русија је агресор и платиће за то

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Амерички председник Џо Бајден обраћа се јавности поводом руског напада на Украјину.

„Путин је ово планирао месецима, говоримо то већ дуго. Нагомилао је више од 170.000 војника на граници. Одбацио је све дипломатске напоре САД-а и савезника. Недељама упозоравамо да ће се ово догодити. И сад се то одвија више-мање онако како смо предвидели“, рекао је Бајден.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Оптуживали су Украјину за геноцид и агресију. Признали су тзв. републике на украјинској територији. Путин је објавио рат и за само пар тренутака пројектили су почели да падају на Украјину“, рекао је Бајден.

Он је додао да је Путин одабрао овај рат.

„Путин је агресор. Путин је одабрао овај рат и сад ће и он и његова земља сносити последице. Данас најављујем тешке санкције, последице ће бити тешке по руску економију. САД не ради то сам, него у сарадњи с ЕУ и многим партнерима широм света. Управо сам разговарао с лидерима Г7. Ограничићемо руске способности пословања у доларима, фунтама и еврима“, казао је Бајден и додао:

„Руска берза се данас срушила. Блокирали смо руске банке, одрезали смо Русију од америчког финансијског састава. Данас у санкције укључујемо још четири велике банке, то укључује и ВТБ“.

Бајден је у обраћању рекао да су „ударили на њихову индустрију високе технологије“, те да ће им онемогућити модернизацију војске.

„Предузимамо и кораке да одбранимо своје савезнике у НАТО-у. Сутра се одвија самит НАТО-а, на којем ће бити 30 земаља. Тамо ћемо договорити наредне кораке. Само ове године послали смо војне опреме у вредности од 650 милиона долара. Понављам, америчка војска се неће борити у Украјини, али ћемо бранити сваки центиметар територија чланица НАТО-а. НАТО није никад био овако уједињен. Понављам, за НАТО је напад на једну чланицу напад на све чланице“, рекао је председник САД.

Бајден је истакао да је НАТО јутрос активирао свој план одбране, а да је он одобрио слање додатних војника за хитне реакције.

„Ова агресија не може проћи без одговора. Америка се противи насилницима, Америка се бори за слободу. То је оно што ми јесмо. Спремни смо и за све хакерске нападе, спремни смо да одговоримо на њих“, рекао је Бајден и нагласио да се претходне ноћи чуо са председником Украјине Владимиром Зеленским:

„Синоћ сам разговарао са Зеленским и рекао му да је САД уз њега и да ће му дати сваку потребну подршку. Украјина је независна задњих 30 година и показали су да неће толерисати никога ко покушава да им отме земљу. Ово је опасан тренутак за цијелу Еуропу. Сад је сасвим јасно што занима Путина и његове криминалце, он жели царство по сваку цијену, промјеном граница силом и покретањем рата без разлога“.

Бајден је још једном поновио да ће „Путинова агресија скупо коштати Русију“.

„Будите сигурни у то. Кад се историја буде писала, остаће записано да је Путинова агресија на Украјину оставила Русију слабом, а остатак света јачим. Путин неће угасити демократију и слободу. Слобода ће победити“, закључио је Биден.

Извор: Нова

Ознаке