Свет

Донета је одлука! КО ЈЕ НЕВАКЦИНИСАН, НЕ МОЖЕ НА ПОСАО!

Америчке фирме које послују и код нас послале допис да ће радници морати да се вакцинишу уколико мисле да раде

Једна од српских менаџерки која ради за филијалу америчке фирме казала је за наш лист да се у САД спроводи Бајденова директива да сви запослени буду вакцинисани. Она је додала да, како је сазнала од колега из САД, ово правило може да се очекује у догледно време и у заступништвима америчких компанија по свету. То би значило да би и у Србији, где оваква изричитост не постоји, могло да се примењује у фирмама с америчким газдама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Могуће је да ће амерички сценарио почети да се спроводи и у српским филијалама америчких компанија, али за сада нема још ништа званично, само смо начули да се о томе прича – каже саговорница Српског телеграфа, иначе запослена у једној страној компанији.

ДРУГИ ПОПУШТАЈУ

Иако број новозаражених у свету опада и многе државе укидају пандемијске рестрикције и обавезну вакцинацију, а у Француској позитивни можете и на посао под условом да имате благе симптоме, у САД се многе фирме, па и читави градови, одлучују на овај корак. Њујорк је, рецимо, прописао ову обавезу за јавни, али и приватни сектор и прошли петак је истекао рок због чега је око 4.000 запослених пред отказом, како преноси Глас Америке (ВОА). Међу онима који ће бити отпуштени су наставници, полицајци, ватрогасци, радници у комуналним предузећима. Синдикати који представљају запослене у јавном сектору покушавали су да се изборе против обавезне вакцинације и тужили су град у више наврата, али безуспешно.

УЛТИМАТУМ

Подсетимо, и сам председник Џозеф Бајден је у октобру прошле године позвао све америчке послодавце да поставе ултиматум запосленима – вакцинишите се или останите без посла. Технолошки гигант „Гугл“ уценио је запослене, остали засад и даље остављају могућност рада од куће, али све више фирми најављује увођење обавезне вакцинације. Наша саговорница каже да мора да мора да одлучи до краја месеца.

– Дали су нам рок од месец дана да се изјаснимо. Лично мислим да је то скандал и недопустиво, а то мисли и добар део колега, па чак и они који су већ вакцинисани. Нисмо ми Америка, ово је Србија. Не знамо шта нам је чинити – забринута је она.

Американци затежу, Аустријанци попуштају

Све мере уведене због пандемије коронавируса у Аустрији биће укинуте 5. марта, саопштили су аустријски званичници. На снази ће остати само мера ношења маски и то на одређеним местима, као што су јавни превоз и супермаркети. Ова земља, која је до ове године била једна од најстрожих по питању мера, максимално их је попустила, па су чак укинули и карантин за инфициране који су без симптома. Такође, како је јављено, у угоститељству, хотељерству и за манифестације прелази се са 2Г на 3Г правило, чиме невакцинисани, уз негативан тест, поново добијају приступ кафићима, ресторанима, хотелима, концертима, утакмицама, а биће могуће приватне и јавне прославе и други скупови без ограничења броја присутних. Разматра се и привремено обустављање обавезне вакцинације, која је уведена пре свега десетак дана.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс