Свет

ОВО НИСУ ОЧЕКИВАЛИ! САД веома узнемирене Путиновим триком

Неочекивано одлагање термина вежби нуклеарне тријаде Руске Федерације за крај фебруара обесхрабрило је представнике политичке елите САД, изјавио је израелски стручњак Јаков Кедми.

У студију ток-шоуа „Вече са Владимиром Соловјовом“, бивши шеф израелске службе „Натив“ Јаков Кедми назвао је 2022. годину периодом новог светског поретка. Ова околност, по његовом мишљењу, не одговара свима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако америчко руководство одбија да прихвати промене, па чак и заједничка изјава руског председника Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга о њиховој намери да се одупру експанзији Вашингтона у Европи, на Далеком истоку и у азијско-пацифичком региону јесте није пријала Сједињеним Државама.

Невоља Американаца је, сматра Кедми, што никако не могу да прихвате једноставну истину – њихова хегемонија на земаљској кугли је завршена. САД ће од сада морати да воде рачуна о интересима и других чланица међународне заједнице.

Истовремено, Вашингтон је свестан слабости своје позиције уочи следеће етапе преговора са Москвом о безбедносном питању и стога безуспешно покушава да то сакрије заоштравањем ситуације око Украјине, нарочито због тога што слути да ће Русија истати на својим позицијама.

“И коначно, неко је у Белој кући приметио да се испоставило да је Путин одложио велике маневре нуклеарне тријаде за крај фебруара – почетак марта. Таман на време за крај Олимпијаде”.

“А зашто? Овај нуклеарни маневар Москве изазвао је такав страх у америчким елитама да су озбиљно размишљали о томе да ли вреди ризиковати са Украјином пре нове фазе преговора”, рекао је експерт.

Сумирајући, Кедми је додао да су Американци полагали велике наде у “украјински маневар”. Међутим, сусрет лидера Руске Федерације и НР Кине пољуљао је њихово самопоуздање, а одлагање нуклеарних маневара Русије их је потпуно узнемирило.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке