Свет

УДАРНА ВЕСТ! Макрон понудио: Путин и Бајден пристали

Француски председник Емануел Макрон понудио је да организује самит између руског председника Владимира Путина и његовог америчког колеге Џоа Бајдена.

Руска и америчка страна су прихватиле понуду, наводи се у саопштењу Јелисејске палате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Макрон је предложио да се одржи самит између председника Бајдена и председника Путина, а затим и са другим заинтересованим странама, о безбедности и стратешкој стабилности у Европи. Председници Бајден и Путин су у принципу прихватили идеју о таквом самиту“, наводи се у саопштењу.

Париз истиче да се самит може одржати само ако „Русија не изврши инвазију на Украјину“. Истовремено, Москва категорички одбија оптужбе да планира напад на суседну земљу.

Агенду самита припремиће амерички државни секретар Ентони Блинкен и руски министар спољних послова Сергеј Лавров током састанка 24. фебруара, додају из Јелисејске палате.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки потврдила је информацију из Париза.

„Председник Бајден се у принципу сложио да се поново састане са председником Путином, ако не буде инвазије“, рекла је она.

Џонсон: Знаци да је Путин спреман за дипломатско решење

Британски премијер Борис Џонсон рекао је да су обећања која је руски председник Владимир Путин дао француском колеги Емануелу Макрону добродошао знак да је и даље спреман да се укључи у проналажење дипломатског решења за украјинску кризу.

Како је саопштено из Даунинг стрита, Џонсон је разговарао са Макроном након његовог јучерашњег телефонског разговора са Путином, преноси Ројтерс.

У саопштењу се наводи да је британски премијер нагласио да глас Украјине мора да буде клучан у свим разговорима.

Кремљ је саопштио да су Путин и Макрон у разговору оценили да је потребно интензивирати потрагу за дипломатским решењима за украјинску кризу.

Из Јелисејске палате је наведено да су се двојица лидера сагласила да се омогући одржавање састанка радне групе с циљем постизања примирја на линији контакта у Украјини.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг