Свет

Украјински посланик заледио свет: „РАТ ЈЕ ПОЧЕО“

Посланик Врховне раде Украјине из странке „Опозициона платформа – за живот“ Вадим Рабинович поручио је да је почео „рат Запада против Украјине“.

– Рат је почео! Али га управо Запад води против Украјине! Све што сада раде западни партнери у погледу наше земље су давање препорука својим држављанима да напусте Украјину, повлачење дипломата, одлазак инвеститора, обустава ваздушног саобраћаја – то је једнако најмоћнијим санкцијама – написао је Рабинович на својој Фејсбук страници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима посланика, украјинска економија би могла да стане већ од следеће недеље.

Истовремено, украјински политиколог Александар Лазарев сматра да је амерички председник Џозеф Бајден спреман да „преда“ Украјину Русији како би Москва престала да се зближава са Кином.

Он је за телевизију „Наш“ рекао да Американцима више није потребан Кијев због промене спољнополитичких смерница. Ако је раније Вашингтон користио стратегију Збигњева Бжежинског за обуздавање Русије као континенталне силе, сада је Бела кућа усмерена на борбу против Пекинга, сматра експерт.

Како каже, Кијев сада покушава да оде под протекторат Велике Британије.

– Американци чине уступке Руској Федерацији како се не би спојила са Кином. Спремни су да се одрекну Украјине и желе да одустану од ње. Бајден је више пута говорио да никада неће ратовати за њих. Значи биће рат између НАТО-а и Русије, а то је нуклеарни рат – закључио је украјински експерт.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства“, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

Како је раније изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија не ствара никакве поводе за конфликтну ситуацију око Украјине. Према његовим речима, Русија не искључује могућност да хистерија око Украјине, коју распирује Запад, има за циљ да покрије да Кијев саботира Минске споразуме о Донбасу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com/rs.sputniknews.com