Свет

Велика туга! Управо је саопштено: ПРЕМИНУО ПРОСЛАВЉЕНИ РЕДИТЕЉ!

Чувени редитељ филма „Ghostbusters“ преминуо је у суботу

Иван Рајтман преминуо је у суботу у свом дому, а његова породица саопштила је да је умро у сну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Утицајни режисер и продуцент који стоји иза омиљених комедија, укључујући „Ghostbusters“, „Animal House“ and „Twins“, преминуо је у 75. години, пише „The Guardian“.

Рајтман је умро мирно у сну у суботу увече у свом дому у Монтеситу у Калифорнији, рекла је његова породица Асошијетед пресу. Није наведен узрок смрти.

– Наша породица тугује због неочекиваног губитка мужа, оца и деде који су нас научили да увек тражимо магију у животу. Тешимо се да је његов рад као филмског редитеља донео смех и срећу небројеним другима широм света. Док приватно тугујемо, надамо се да ће га се они који су га познавали кроз његове филмове увек сећати – навели су његова деца Џејсон, Кетрин и Керолин Рајтман у заједничкој изјави.

Иван Рајтман је рођен у Комарму, у Чехословачкој, 1946. године. Његова мајка је преживела Аушвиц, а отац је био у покрету отпора и власник највеће фабрике сирћета у земљи. Рајтман је имао само четири године када је његова породица побегла од комунистичког режима у Чехословачкој, при чему су прво отишли у Беч, а касније у Торонто.

Временом је Рајтман показао своје склоности ка шоу бизнису – покренуо је луткарско позориште, забављао се у летњим камповима и свирао у кафићима са групом која је изводила народну музику. Студирао је музику и драму на Универзитету Мекмастер и почео да снима кратке филмове.

Године 1975. продуцирао је представу „National Lampoon Show“, у којем су глумили Бил Мареј, Џон Белуши, Брајан Дојл-Мареј, Гилда Раднер и Харолд Рамис.

Осамдесетих је режирао филм „Ghostbustersс“, где су глумили Бил Мареј, Ден Екројд, Рик Моранис и остали. Ово остварење је зарадило коро 300 милиона долара широм света и освојило две номинације за Оскара.

Други значајни филмови које је Рајтман режирао су „Twins“, „Kindergarten Cop“,“Dave, Junior“ и „Six Days, Seven Nights“. Последњи филм који је режирао је „Draft Day“ из 2014. године, са Кевином Костнером у главној улози.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

Ознаке