Србија

Ужас! РЕЧИ ДОКТОРКЕ ДАНИЦЕ НИМАЛО НИСУ ДОБРЕ: Ствари које је УПРАВО ИЗНЕЛА су ВЕОМА УЗНЕМИРУЈУЋЕ!

Директорка Института за онкологију и радиологију Србије Даница Грујичић огласила се на Светски дан борбе против рака. Како је у својој Фејсбук објави истакла, зграда у којој се лече онколошки пацијенти старија је од 80 година. Додаје да је пацијентима на лечењу од рака неопходан комфор у борби са неравноправним непријатељем.

Наводи и да им је неопходна психолошка подршка, што би се, оцењује, обезбедило увођењем великог броја психолога у болнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође коментарише како су онколошки пацијенти страдали у борби против корона вируса, те да се многи нису јавили на време на лечење.

– Данас обележавамо светски дан борбе против рака! Нажалост, живимо у доба када свако од нас у окружењу има неког ко се лечи од ове опаке болести. Веома је важно подићи свест код људи о превентивним прегледима и томе да је важно открити рак у почетним фазама како бисмо могли да га излечимо. Више и не постоје правила ко је угрожена катерогорија, стари или млади, мушкарци или жене. Поразно је колико се младих људи бори и лечи.

Највећи данак услед ове пандемије управо су платили онколошки пацијенти, који су нису стизали на редовне пегледе, који нису имали стрпљења да чекају велике редове или су одлагали одлазак код лекара. Често нам пацијенти долазе у терминалним фазама када мало тога можемо да учинимо. Као неко ко је на челу највећег Института за онкологију и радиологију, чиним све како бисмо помогли што већем броју људи и како би што више људи добило ту битку и наставило своје животе нормлано. Али сам токође и свесна у каквим условима смо принуђени да лечимо људе. Зато сматрам важнијим, од свих државних пројеката и инвестиција, нову зграду Института.

Ситуација је таква каква је и радимо у згради зиданој пре више од 80 година. Много је важно да пацијенти имају све неопходне услове, да имају комфор, да имају најсавременије апарате. Иако је у последњих неколико година уложено много у нове апарате, морамо још више. Такође, оно што смо сви као систем занемарили, а за шта се залажем већ годинама, јесте да се уведе велики број психолога у болнице који би били подршка нашим пацијентима и херојима да победе ову болест.

Није лако када вам члан породице сазна да има карцином, није лако када млад човек сазна да има карцином, то је велика траума и шок за самог пацијента и његове ближње. Често се ти пацијенти повлаче у себе, као да их је срамота што су болесни. Хиљаде људи је победило ову болест или живи са њом као са хроничном болести, што ће бити будућност онкологије. Људи морају да знају да није крај и да имају наду. Зато је важно да ту подршку чини породица, окружење, здравствени систем.

Наставићу да се борим са својим колегама да сваки онколошки пацијент добије све што му је потребно. Сваки пацијент има право на борбу и да у тој борби победи – стоји у објави др Данице Грујичић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Телеграф