СРБИЈА ЈАВЉА

Запад у паници! РУСИ ДОЛАЗЕ? Сателитски снимци открили да су се руске трупе опасно приближиле украјинској граници

Нови сателитски снимци које је добио CNN показују да је велика база у којој су се налазили руски тенкови, артиљерија и муниција у близини украјинске границе у великој мери испражњена, а опрема је очигледно премештена много ближе граници последњих дана.

База се налази у Јелњи, југоисточно од града Смоленска и неких 260 километара од украјинске границе. Велике количине наоружања пребачене су тамо крајем 2021. године – укључујући око 700 тенкова, борбених возила и лансера балистичких пројектила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већи део те опреме је сада нестао, према радарским сателитским снимцима од 6. фебруара. На снимцима се виде и трагови одлазећих возила.

Стивен Вуд, виши директор компаније за сателитске снимке Макар, рекао је за CNN: „Чини ми се да је значајна количина возила тенкова, самоходне артиљерије и других помоћних возила отишла са североисточног паркинга; додатна оклопна возила су отишла из централног паркинга“.

Конрад Музика, стручњак за праћење војних кретања у компанији Рохан консалтинг каже да је оно што се догодило у Јелњи једна од неколико „важних промена у саставу руских снага и њиховим локацијама“.

„Улазимо у нову фазу гомилања трупа где видимо да се унапред позициониране јединице попуњавају додатним особљем и да се та опрема вероватно премешта у показне зоне“, рекао је он.

Видео снимци на друштвеним мрежама снимљени последњих дана показују део те опреме у возовима и на путевима много јужније, у региону Брјанска, који је близу Украјине. Оклопна возила су из истих јединица које су претходно биле постављене у Јелњи.

„Сада постоји више показатеља који указују на то да су трупе почеле да се размештају у друге кампове како би се придружиле својој унапред постављеној опреми“, пише Томас Булок, аналитичар у Џејнсу. „Видео снимак објављен на друштвеним мрежама указује на то да су неке трупе из Сибира, чија је опрема већ премештена на локације у Смоленску и Брјанску, у процесу распоређивања“.

Амерички обавештајни документ од 3. децембра 2021. укључује сателитске снимке који показују да је локација у Јелњи у јуну била празна – али је до новембра ту било распоређено пет батаљонских тактичких група, од којих свака садржи око 1.000 војника и пратећих елемената. Већи део опреме припада 41. комбинованој армији, која се иначе налази у руском Централном војном округу и има седиште у Новосибирску у Сибиру.

Музика каже да су примећена значајна кретања војске и на другим местима. „Видимо огроман прилив возила и особља у Курск“, написао је он на Твитеру у недељу. Курск је удаљен око 100 километара од границе са Украјином.

Филип Карбер из Фондације Потомак у Вашингтону, који је такође детаљно проучавао кретање руских трупа, рекао је за CNN да се „најјача офанзивна формација Русије – Прва гардијска тенковска армија, која је иначе стационирана у области Москве – померила на југ 400 километара и окупља се у оптималном подручју за брзу оклопну офанзиву на инвазијском правцу Хурск-Кијев“.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је у недељу за АБЦ Њуз да САД верују да постоји „веома јасна могућност да Владимир Путин нареди напад на Украјину. То би могло да се догоди већ сутра или би могло да потраје још неколико недеља.“

Одвојено, амерички званичници рекли су за CNN током викенда да је руски председник Владимир Путин сада окупио 70 одсто војног особља и наоружања на украјинским границама које ће му бити потребно за инвазију на земљу у пуном обиму. Ово укључује растућу снагу у јужној Белорусији.

Кремљ је више пута негирао било какве планове за војну офанзиву на Украјину.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс