Србија

ИМА САМО ЈЕДНА МИСТЕРИЈА У СЛУЧАЈУ ПЕРИШ: Огласио се чувени форензичар након проналаска тела у Сави

Мушкарац чије је тело пронађено у Сави код Умке није Матеј Периш (27) из Сплита, тврди Часлав Ристић, чувени форензичар.

Ристић је нагласио да нема дилеме да се Периш удавио, а случај несталог младића упоредио је са случајем чувеног певача Душка Костића, чије тело никад није испливало након наводног скока у реку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Умци, у београдској општини Чукарица, подсетимо, пронађено је тело мушкарца у фази распадања. Тело је пронађено закачено за један сплав, а форензичар Ристић сматра да није у питању Периш.

– На лекарима судске медицине је да утврде колико је леш дуго био у води. Имају своје методе да то утврде, а на тај начин се утврђује и идентитет. Чини ми се на прву да то није Матеј Периш. Према писању медија, леш у фази распада који је пронађен, има на себи црни прслук и тренерку црне боје, а из медија смо сазнали да је Периш трчао у мајици и имао беле патике. Сама та чињеница, према мом мишљењу, довољна је да помислимо да се не ради о Матеју Перишу – навео је Ристић.

На питање новинарке Курир телевизије Иване Јовановић како форензичари утврђују идентитет леша, Ристић је истакао да постоје две методе за то.

– Форензичари само фиксирају лице места. Утврђују идентитет само уколико је могуће да узму отиске кажипрста, одностно свих десет прстију, ако су на лешу и даље руке, а на основу тога се утврђује његов идентитет. Друга ствар је да се узима ДНК профил и на основу биолошких трагова се утврђује ко је тај леш сада у води и утврђује се и на основу описа и на основу гардеробе коју је имао – каже форензичар.

Ристић је навео да од температуре воде зависи у којој ће фази распада тело испливати, али и од риба које кидају комаде меса са потопљеног тела.

– Обдукција траје око сат времена, а оно што је на лекарима такође да утврде јесте да ли је смрт настала удављењем или су постојале неке физичке повреде, па је леш завршио у води и да ли је у питању неки криминални догађај. У којој фази распада ће бити тело зависи од температуре воде, а у реци имате и рибе које могу да откину део тела – наводи Ристић.

Форензичар је истакао да „нема дилеме“ да се Периш утопио, али и да постоји могућност да његово тело никада не исплива. Случај је упоредио са случајем певача Душка Костића који је извршио самоубиство скоком са Панчевачког моста 1996. године, а чије тело до данас није пронађено.

– Мистерије нема у случају Периш. Мистерија је једино тај улазак где камере нису забележиле тај улазак. Али каснијом реконструкцијом и праћењем његовог сигнала на телефону, мени је све било јасно, човек је ушао у воду и након стотинак метара пливања се удавио и сада ће тело или испливати или неће. Гледао сам снимке, радио сам много таквих случајева, нема ту никаквих дилема, све остало су спекулације. Мислим да се неће појавити сигурно. Зависи где је запао. Ако се уплео у неко шибље и грање или се једноставно закачио код Панчевачког моста за неки брод или у неком приобаљу, можда никада неће испливати. Имамо случај и певача Душка Костића који је скочио са моста и није се појавио 25-26 година – наводи Ристић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс