Свет

ОВДЕ СЕ ЛОМИ СУДБИНА ЦЕЛЕ УКРАЈИНЕ: Азов спреман да СРАВНИ ГРАД са земљом

Милоје Пршић, историчар, навео је да ће Мариупољ бити пресудан за рат у Украјини и истакао када град падне, пашће такође и цела Украјина.

Јасмина Андрић, уредница часописа Одбрана и безбедност, на питање водитеља Милоша Анђелковића како види стратешку важност Мариупоља, она је истакла да је тај град највећи камен спотицања ове војне операције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оно што је важно рећи је да је Мариупољ важан стратешки град. Он је важан Русији због повезивања Крима и регије Донбаса. Међутим он је остао неки камен спотицања ове операције, још увек није освојен. Ја не сумњам да ће се то на крају десити. Те трупе које се боре у Мариупољу су одвојене од остатка руске војске. Тако да сматрам да не треба у будућности бити толико проблема. Није ни до сада јасно зашто траје толико опсада овог града – рекла је Јасмина у Пуслу Србије на Курир телевизији.

Урош Бабић, политиколог, истакао је да ће Руси освајањем Мариупоља имати контролу читаве украјинске обале све до Николаја.

– Колико је Русима стратешки значајно да заузму Мариупоље, толико је Украјинцима значајно да га и одбране. Руси ће добити још једну ствар заузимањем Мариупоља, а то је контрола читаве украјинске обале све до Николајева. Повезивање битке за Стаљинград са Мариупољем ме чуди јер мислим да обе стране имају разума. Ако знамо да је битка за Стаљинград била једна од најкрвавијих битака у историји ратовања где се не селективно убијало цивилно становништво, ја сматрам да се тако нешто неће поновити – рекао је политиколог.

Украјински председник Володимир Зеленски је у свом ноћном обраћању Русију назвао “терористичком државом“ и рекао да се њен напад на Маријупољ не разликује од опсаде Лењинграда.

Водитеља Милоша Анђелковића је интересовао и какав је однос НАТО пакта према Русији, а Милоје Пршић је навео да је НАТО пакт ударни чекић америчке политике на Русију.

– Зеленски је глумац и у оквиру своје каријере је могао кроз различите улоге да научи доста тога. Сада учи са запада односно од НАТО пакта. Реторика запада према Русији је непримерена. Запад, под тим мислим Америка. НАТО пакт је ударни чекић америчке политике према Русији. У оквиру НАТО пакта имате једно апсолутно једноумље. Сви исто мисле, дакле немате синхронизацију ставова јер сви морају да прихвате оно што се говори. Ову терминологију коју користи (амерички председник Џо) Бајден је непримерена. Он је рецимо 1993. године захтевао бомбардовање Београда и бомбардовање на Дрини. Године 1998. и 1999. он као адвокат и као чеони човек албанског лобија захтева да направи такву оптужбу од које се Срби никада неће опрати. Која је реторика Бајдена данас, потпуно иста. Обратите пажњу шта говори. НАТО пакт и Америка су се припремали на територији Украјине за обрачун са Руском Федерацијом. Од уједињења Немачке 1989. године трају припреме запада за обрачун са Руском Федерацијом. Године 2014. снајперисти који су били на Мајдану су били припадници МИ6. Од те 2014. године запад се у континуитету припрема за обрачун са Русијом. Запад је припремао исток Украјине, они су припремали војничку инфраструктуру за дуготрајан рат. То значи на кровове зграда раде утврђења и места за ватрене положаје. Зграде од подрума другог спрата припремају за одрон. Изоловали су становништво и припремају хуманитарну катастрофу – рекао је Пршић.

Јасмина Андрић се надовезала на професора и додала да је Азов прави проблем овог рата.

– Ово што је професор рекао је јако битно. Та утврђења на крововима и коришћење цивилног становништва као живи штит је противно међународном ратном хуманитарном праву и то је управо проблем са овим пуком Азов. Јер они имају веома терористичке методе ратовања. Азов је формално део украјинске националне гарде, иако се код нас говори да је неонацистичка организација она то заправо није. Они су настали као добровољачка организација, али су касније укључени у националну гарду Украјине. Не налазе се комплетно изван формалног ланца командовања. То значи да примају одређена наређења, како они завршавају те задатке на терену је друга ствар. Врши се на неки начин и злоупотреба тих снага – рекла је Јелена.

Бабић се такође осврнуо на Азов и истакао да њима припадају и људи других националости.

– Азов је настао 2014. године због сукоба у областима Доњецка и Луганска. Настао је од два покрета: патриота Украјине и националног социјалистичког савеза Украјине. Све време функционише у областима регије Донбас. Они су једним делом израсли у идеолошко политичку организацију, где пре свега окупљају идеолошко опредељене грађане који се придружују у војним сукобима. Ту нису искључиво Украјинци, где имате пример учесника Хрвата – рекао је Бабић.

Гости су се сложили око једног, а то је да ће Мариупољ бити највеће искушење за руску војску.

– Када падне Мариупољ цела Украјина ће пасти – рекао је Пршић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс