Свет

ПУТИН ПОТПИСАО – ЗАПАД У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Ако од 1.априла не плаћате у рубљама – ОСТАЋЕТЕ БЕЗ ГАСА

„Од 1. априла ће бити потребно отворити рачуне у рубљама у руским банкама за плаћање снабдевања“, рекао је Владимир Путин о плаћању гаса у рубљама.

„Постојећи уговори о снабдевању гасом биће обустављени ако купци из непријатељских земаља не испуне нове услове плаћања“, запретио је Путин, преноси Спутњик на енглеском.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Купци руског гаса из „непријатељских земаља“ биће у обавези да отворе рачун у рубљама у некој од руских банака које нису под санкцијама, објавио је данас РБЦ, наводећи као извор људе упознате са новим механизмом плаћања.

„Предложена шема подразумева обавезно отварање рубаљских рачуна у некој руској банци од стране иностраног купца руског гаса“, казао је извор из владе, преноси РТ, и додаје да ће се „плаћање купца према Гаспрому одвијати искључиво у рубљама“.

Извор близак Гаспрому потврдио је за РБЦ структуру новог плана за плаћање, а рок који је влада одредила за прелазак на рубље истиче 31. марта.

„Запад бесплатно добио део руског гаса“

Запад је, замрзнувши руске девизне рачуне, заправо бесплатно добио део руског гаса, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.

Он је рекао да је Русија снабдевала европске потрошаче гасом, да су га они платили у еврима, а потом та средства замрзли. „У том погледу постоје сви разлози да верујемо да смо део гаса који је испоручен Европи испоручили практично бесплатно“, рекао је Путин, преноси РИА Новости.

Руски лидер је истакао да се то не може наставити, наводећи да у случају даљег плаћања гаса по традиционалној шеми, могу бити блокирани и нови финансијски приходи у еврима или доларима.

Шта је још рекао Путин

Председник Русије је истакао да је уредба о плаћању гаса у рубљама корак ка финансијском суверенитету Руске Федерације.

„Наставићемо да испоручујемо гас у количинама и по ценама у уговорима. Наглашавам: ове цене су вишеструко ниже од тржишних“, истакао је Путин.

„САД су покренуле економски рат против Русије. Они ће покушати да капитализују економску нестабилност. Глобална тржишта падају, а акције америчког војно-индустријског комплекса расту“, објаснио је.

„Европа се суочава са огромном деиндустријализацијом и губитком радних места због акција САД“, казао је Путин и додао да су све санкције Русији биле унапред припремљене, и у сваком случају би биле уведене.

Извор: Танјуг/sputniknews